"Viktigast att ingen skadades"

Medan släckningsarbetet pågick som mest intensivt, ryckte hela Krajas personalstyrka ut. För att ta hand om sina gäster.

Hotellägaren Jan Edvardsson var på semester, men åkte till Arjeplog när han fick beskedet om branden.

Hotellägaren Jan Edvardsson var på semester, men åkte till Arjeplog när han fick beskedet om branden.

Foto: JENNY KARLSÉN

ARJEPLOG2008-07-12 06:00
Det var bara fyra rum som var uthyrda i den brinnande hotelldelen. De sammanlagt sju personer som bodde där, kunde snabbt ta sig ut. Sedan informerade personalen alla övriga boende, i såväl tält som stugor, om vad som hänt.
-  Vi har en utarbetad krisplan för sådana här tillfällen. Vår högsta prioritet är att ta hand om våra gäster. Mitt i förödelsen så är det skönt att veta att verksamheten fungerar även i en krissituation, säger Sofi Holmgren, chef för Kraja.
Frivillig hjälp
Hon berättar att hela personalstyrkan frivilligt kom och hjälpte till under natten.
- Vi hade nattöppet för gästerna i receptionen. De hade hela tiden någon att ställa sina frågor till, säger Sofi Holmgren.
De gäster som blivit utan rum, fick bo i stugor istället. Fika under natten samt frukost serverades i caféet i receptionen.
För räddningspersonalen upprättades en matplats utomhus, i anslutning till värdshuset.
Arrangemang ställs in
Sofi Holmgren berättar att det viktigaste nu är att kunna öppna värdshuset igen.
- Det är hjärtat i verksamheten. Helgens arrangemang ställs in, men saneringsarbetet är påbörjat och vi räknar med att kunna öppna inom en vecka. Allt annat har vi öppet som vanligt, säger honi.
Ägaren Jan Edvardsson befann sig på semester när han fick beskedet om branden. Han anlände till Arjeplog under fredagen.
-  Min första tanke var att det viktigaste är att ingen blivit skadad. Sedan vill man ju få reda på vad som orsakat branden, säger Jan.
Klart i november
Han berättar att hotellet ska återuppbyggas snarast.
- Samtliga rum ska stå klara i mitten av november. Både de 20 rum som förstördes och de 30 som vi håller på att bygga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om