Vida vyer och hårt arbete

Stora visioner och hårt arbete, men ingen ledighet eller mobiltäckning. Det sammanfattar Anna Nilssons och Heimo Kuittinens två första år på Svartbergets getfarm i Arjeplog.

Två gånger i veckan levererar Anna Nilsson och Heimo Kuittinen själva kaffeosten som ska säljas i Arjeplog.

Två gånger i veckan levererar Anna Nilsson och Heimo Kuittinen själva kaffeosten som ska säljas i Arjeplog.

Foto: JENNY KARLSÉN

ARJEPLOG2008-08-11 06:00
Två somrar och två vintrar har de bott i Arjeplog, smålänningarna Anna Nilsson och Heimo Kuittinen. För andra året driver de Svartbergets getfarm i Högheden, väster om Arjeplog. Med fantastisk utsikt och den enda bofasta grannen på andra sidan viken. De trivs bra och har anpassat sig till tillvaron.
Litet ledighet
- Men dialekten lär det nog dröja innan vi har tagit efter, säger Anna på klingande småländska. I samma andetag refererar hon dock till Arjeplogs samhälle med det lokala ordet "plass’n". Anna tillbringade första tiden i Högheden med att lära sig allt och låta getterna bli vana vid hennes närvaro. Nu kan hon slappna av lite mera. På gården finns i dag 30 mjölkgetter och sex killingar. Mjölkning morgon och kväll och ystning tre gånger i veckan är Annas vanliga schema. Närmare hundra liter mjölk i veckan blir det att ta hand om. Ledighet är inte att tänka på.
- Ett par månader på vintern kan jag ha getterna i sin, det vill säga att jag inte mjölkar dem. Men utfordringen ska ju fortfarande göras, säger Anna.
Ingen avbytare
Eftersom ingen avbytare finns i närheten, finns oron för att bli sjuk eller skada sig och inte kunna jobba. Som den gången då Anna hade släktingar på besök och skulle visa dem slalombacken i Jäckvik.
- Jag var nervös och sade åt henne att hon själv inte fick ge sig iväg utför backen, minns Heimo.
- Men det struntade jag i, inflikar Anna med ett skratt.
Hon hade aldrig provat slalom tidigare och skulle prompt testa. Men det gick ju bra.
Kaffeost
Anna berättar att hon först hade stora visioner för getfarmen, men att allt inte blivit som hon tänkt.
- Mycket tid går till att tillverka kaffeosten och mjölken räcker inte till så mycket annat. Det går åt tio liter mjölk till ett kilo ost, förklarar hon.
Några experiment med lagrad ost samt mjukostar med vitlök - och pepparrotssmak har det dock blivit. Och Heimo har även provat att röka osten.
Ljuset förvånar
Både Anna och Heimo var beredda på hårda vintrar, men snön och mörkret har inte varit något problem för dem.
- Det jag blivit mest förvånad över här uppe är ljuset. Det börjar ju bli ljust tidigt på våren. Sedan är det egentligen bara mörkt en kort period, innan snön kommer, menar Anna.
Heimo är född i Kemi i Finland och har alltid längtat efter årstidsväxlingarna i norra Sverige.
- Så här i efterhand vet vi ju däremot att vi flyttade hit två år för tidigt, säger Heimo.
Han syftar på den välkomstbonus som kommunen nu delar ut till nyinflyttade.
- Då vi kom hit fick vi en tårta från Konsum och lite mat från Ica. De var de enda som uppmärksammade oss, säger han med ett leende.
Förutom detta så är den dåliga mobiltäckningen samt avsaknaden av bredband problem som varken Anna eller Heimo kunde förutse.
- Jag har pratat med kommunen flera gånger, men de gör ingenting. Det går ju inte att driva ett företag utan sådana hjälpmedel, menar Heimo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om