Vetgiriga Arjeplogsjägare på plats

Jägarna i Arjeplog är vetgiriga. Och när information och diskussion går hand i hand rinner tiden iväg. Ämnen som jakt med kopparkulor, kalvjakt och jakttider tog nästan tre timmar att avhandla.

Många jägare funderar över att gå över till jakt med kopparkula för att slippa blyförorenat viltkött. Markus Lundström och Robert Lundström tittar på de nya kulorna tillsammans med Jägarförbudets ordförande Mikael Samuelsson och Kent Björk i älgförvaltningsgruppen.

Många jägare funderar över att gå över till jakt med kopparkula för att slippa blyförorenat viltkött. Markus Lundström och Robert Lundström tittar på de nya kulorna tillsammans med Jägarförbudets ordförande Mikael Samuelsson och Kent Björk i älgförvaltningsgruppen.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2015-01-20 14:45

Drygt 40 jägare kom till måndagskvällens jägarträff i Arjeplog för att diskutera höstens älg- och björnjakt.

Björn Sundgren från Jägarförbundet urskuldade sig. Han kunde varken presentera komplett avskjutningsstatistik eller komplett älgobs.

– Det är bekymmer med att få fram statistik med alla datasystem som används av länsstyrelsen.

– Det är egentligen märkligt, sa Sundgren och påpekade:

– Jägarna ska rapportera skjuten älg inom två veckor från att den skjutits. Statistiken borde ha varit tillgänglig.

Många rapporterar en nedgång

Dan Marklund, som sitter i älgförvaltningsgruppen för Arjeplog-Arvidsjaur, lyssnade av jägarna om älgtillgången, och den varierar. Vissa jaktlag har haft bättre med älg den senaste jakten, andra oförändrat medan många lag rapporterar en nedgång.

Dan Marklunds kollega i älgförvaltningsgruppen Kent Björk berättade att man studerat de tre föregående årens kalvavskjutning när man beslutat om älgtilldelning.

Mer kalv i höst

Han noterade att kalvavskjutningen blivit bättre, det vill säga att det skjutits mer älgkalv i Arjeplog i höst än tidigare.

Varför ska då jägare skjuta kalv?

Jaktvårdskonsulent Björn Sundgren menade att tillgången på älgkalv är ett mått på hur älgstammen mår. Han tyckte också att jaktlagen ska bestämma mål för jakten och hur det kan ske.

Han gav också exempel på hur älgstammen ska vara beskaffad för att tåla en avskjutning på tio djur.

Åtta tjurar

Skjuter man tio djur ska tio nya in. Alltså bör det finnas tio kalvar före jakt. Det innebär, enligt statistiken att det krävs 15 kor och åtta tjurar.

– För att skjuta fem vuxna och fem kalvar på ett område måste det finnas 33 älgar före jakt (10+15+8=33).

Jägarna var tämligen enad om oförändrad jakttid på älg, det vill säga 70 dagar och inget brunstuppehåll. Däremot vill man ha förlängd jakttid på björn så att den sammanfaller med Västerbotten. Jägarförbundets ordförande Mikael Samuelsson höll en ingående föreläsning om användande av kopparkulor vid jakt, till stor del föranlett av diskussionerna om bly i viltkött.

Alla kan äta hur mycket viltkött de vill om man skottrensat rätt eller använt kopparkula, sa han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om