Vaukauppropet fortsätter samla namn

Går det att vända atlantångare, då går det att göra något av boendet för äldre. När Vanda Wallström startade Vaukauppropet, populärt kallat Vaukaupproret, var det som att ge ångaren en knuff. Och nu har den minsann börjat röra på sig.

Vanda Wallström har fått en enorm respons på sitt Vaukaupprop. Snart har 25 procent av de röstberättigade i Arjeplog skrivit på.

Vanda Wallström har fått en enorm respons på sitt Vaukaupprop. Snart har 25 procent av de röstberättigade i Arjeplog skrivit på.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2015-04-16 18:27

Vanda Wallström gillade inte vad hon hörde, eller inte hörde. Hon tyckte att det var så mycket med äldreomsorgen som skedde liksom i det tysta. Äldreboendet Vaukagårdens nyrenoverade kök stängdes och matlagningen flyttades till Kyrkholmsskolans kök.

Vanda Wallström menar också att matsalen mer eller mindre avvecklas vilket kommer att leda till passivisering av de boende. Hon kritiserar också den utredning om framtidens äldreomsorg som inte sker i demokratisk ordning då varken boenderepresentanter, personal- eller anhörigföreträdare finns med i gruppen, samt att uppdraget till utredningen verkar vara enbart ekonomiskt inriktat.

Vanda Wallström vill med sitt upprop att Vaukagården ska vara utgångspunkt i utredningen.

-Vad kan man göra där för att allt ska fungera?

520 röstberättigade Arjeplogsbor har skrivit på uppropet och uttryckt sin vilja att Vaukagården och dess miljö ska vara framtidens äldrecenter i Arjeplog.

Vanda Wallström menar att utredningen ska ta fasta på hur Vaukagården ska byggas om, eller renoveras, för att möta framtidens behov av såväl god inne- som god utemiljö.

Hon har skickat en skrivelse till styrgruppen för utredningen om framtida äldreomsorg i Arjeplog och hon poängterar: ”Följ folkviljan och spara in kostnaden för att utreda en fastighet (Landstingets vårdcentral) som inte är i kommunens ägo och som medborgarna inte vill ska bli det heller”.

Vanda Wallström konstaterar i sammanhanget att det behövs underskrifter från tio procent av kommunens röstberättigade för att kräva en folkomröstning. Nära 25 procent av de som är röstberättigade har skrivit på uppropet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om