Vaukagården har bästa maten

Köket på Vaukagården i Arjeplog är bäst på mat i särskilda boenden i hela Sverige. Det visar Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landstings (SKL) undersökning "Vård och omsorg om äldre, öppna jämförelser 2010".

Gästerna på Arjeplogs särskilda boenden är så nöjda med maten att Arjeplog toppar listan i Socialstyrelsens och Sveriges kommuner och landstings undersökning. Maj Sundell, John Westerlund och Martin Söderberg är trogna gäster på Vaukagården.

Gästerna på Arjeplogs särskilda boenden är så nöjda med maten att Arjeplog toppar listan i Socialstyrelsens och Sveriges kommuner och landstings undersökning. Maj Sundell, John Westerlund och Martin Söderberg är trogna gäster på Vaukagården.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2011-03-23 06:00

Undersökningen omfattar fem delar: hjälp/omsorg, bemötande, inflytande, maten och social samvaro och aktivitet. Listan över den bästa maten toppas av Arjeplog, grannkommunen Arvidsjaur kommer som 56:a, Skellefteå på 186:e plats och Piteå först på 273:e plats.

Hemligheten är ett kök med personal som har lång erfarenhet av att laga mat på äldreboende. Lisbeth Lindahl, expert på smaksättning, har jobbat på samma ställe sedan 1976, det vill säga 35 år. Agnetha Öberg som ansvarar för köket har "bara" 31 år i tjänsten.

Smör, kärlek och grädde
- Vi lagar man med riktigt smör, kärlek och mycket grädde, avslöjar Agnetha Öberg.

Så mycket som möjligt tillverkas i köket på Vaukagården.

- Vi rullar inte köttbullar men vi kokar palt och gräddar egen fläskpannkaka, säger hon.

På fettisdagen serveras exempelvis blodpalt med märgben och kokt renkött samt bakade semlor.

Då det finns möjlighet erbjuder köket abborrfiléer eftersom just fisk från Arjeplog står högt på gästernas önskelista.

Surströmming på hösten är också ett måste.

Såväl köksansvariga Agnetha Öberg som föreståndare Monica Westin och tf kostchefen Lovisa Carlman ser svårigheter att fullt ut tillmötesgå önskemålen om "riktig" Arjeplogsmat.

Efterlyser flexibilitet
- Vi är styrda av livsmedelsupphandlingen som vi gjort tillsammans med kommunerna i Pite älvdal, säger Lovisa Carlman.

Monica Westin menar att det är bra att priserna kan pressas, men hon efterlyser möjligheter till större flexibilitet.

- De gamla Arjeplogsborna vill hellre ha sik eller gädda än torsk och vi måste få erbjuda blöta på buljong kokad på renben. Det måste vara tillåtet med glädje kring maten, säger hon.

Just glädjen kan vara en orsak till det höga betyg Arjeplog fått. Ett annat skäl är att maten är väl tilltagen, och, som sagt, lagad med riktigt smör, kärlek och grädde.

Fri tillgång på kaffe
Dessutom råder det ingen ransonering på kaffe. Den som vill dricka kaffe får göra det, oberoende tid på dygnet.

- Kaffet ska vi inte spara på. Det betyder så mycket, säger Monica Westin.

Gästerna i Vaukagårdens matsal är nöjda.

- Jag och hustrun Anna har bott här några månader och jag har redan gått upp i vikt, konstaterar Lasse Westerlund från
Roparudden som är på sitt 88:e år.

- Jag är mer än nöjd med maten, säger han.

Inget att klaga på
Nanna Lasko håller med.

- Det enda man kan klaga på är att det inte finns något att klaga på, säger hon spjuveraktigt och fortsätter:

- Maten är vällagad och varken för svag eller stark.

Molly Backlund anser att maten är bra, till stora delar.

- Men jag saknar Arjeplogsfisken. Och så fattas det kryddor ibland.

Och så tycker hon att portionerna är nog så stora.

- Fast man kan ju lämna det man inte orkar äta upp.

FAKTA Maten på Vaukagården

Vaukagårdens kök producerar 228 portioner varje dag. Maten serveras i Vaukagårdens matsal, på sjukhemmet Norrskenet och demensboendet Facklan samt i matlådor till hemtjänstens kunder.

Fem personer arbetar i köket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om