Vandringsturismen ökar stort i Arjeplogsfjällen

I Arjeplogsfjällen ser man en tydlig ökning av fjällvandrare redan nu – och dom kommer från världen över.

Antalet fjällvandrare från Sverige och världen blir allt fler. (arkivbild)

Antalet fjällvandrare från Sverige och världen blir allt fler. (arkivbild)

Foto: Erik Westergren

Arjeplog2019-07-18 06:00

"Svemester" eller "hemester" är nya begrepp som fångar svenskarnas ökande lust att spendera semestern hemma i Sverige. Att vandra i fjällen är en del av trenden och på Svenska turistföreningens fjällanläggningar har bokningarna ökat med 10 procent i år. Men i Arjeplogs fjällvärld syns även en ökning av internationella besökare.

– Vandringsturisterna har ökat markant i antal vilket är jättekul säger Marianne Thorfves som driver Adolfström handelsbod och fiske.

Till hennes handelsbod kommer vandrare från hela världen. Hon berättar att hon bara under sommaren haft besökare från USA, Australien, Tanzania, Schweiz, Tyskland, England och Nederländerna. Ungefär hälften av besökarna är svenskar uppskattar hon.

På Jäkkviks fjällcenter är ökningen också tydlig.

– Vi ser absolut en ökning i år och även förra året. Det har blivit mer populärt att vandra, särskilt efter Kungsleden som har ett väldigt bra rykte även utomlands, säger Ida-Mari Westerlund som driver anläggningen tillsammans med familjen. Såväl Ida-Marie Westerlund som Marianne Thorfves berättar att det kommer många ensamma fjällvandrare, även tjejer.

– Förr var det ovanligt att tjejer vandrade ensamma. Nu är det fler och fler som gör det. I sommar har jag träffat ensamma tjejer från England, Australien och Finland, säger Marianne Thorfves.

Många äldre vandrar också förbi handelsboden i Adolfström. Marianne Thorfves berättar om en 75 åring från Kanada som gick fyra och en halv mil varje dag och ett äldre par som skulle vidare till Frankrike för att vandra efter att de avverkat Kungsleden. De försöker anpassa sortimentet med lättburen mat.

Jäckviks fjällcenter ligger ungefär halvvägs efter Kungsleden och därför väljer många att skicka paket med proviant dit.

– Det är verkligen positivt för oss att så mycket folk är i rörelse. Vi som bor och jobbar här vandrar också kortare sträckor längs Kungsleden och då möter man så många glada och trevliga människor. Vi nyttjar naturen tillsammans.

– Sen ser dom fram emot att köpa godis. Det står nämligen i informationen så dom har siktet inställt när dom kommer hit, säger Ida-Mari Westerlund med ett skratt.

Vad är det då som lockar allt fler till fjällen. För Marianne Thorfve är det självklart. Hon kom själv till Adolfström på ett självvalt sabbatsår efter en period av för mycket stress i livet.

– Människan behöver det här, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om