Valnämndens ordförande ifrågasätter rösträtt

Fler än någonsin tidigare är registrerade att rösta i årets sametingsval. Samtidigt ifrågasätter Per Mikael Utsi, ordförande Sametingets valnämnd, över hundra samers rösträtt. "Det är ingen rolig krock", säger han.

Per Mikael Utsi (stående), ordförande i Sametingets valnämnd, har i egenskap av privatperson valt att granska vissa delar ur röstlängden inför det kommande sametingsvalet. (Arkivbild)

Per Mikael Utsi (stående), ordförande i Sametingets valnämnd, har i egenskap av privatperson valt att granska vissa delar ur röstlängden inför det kommande sametingsvalet. (Arkivbild)

Foto: Carl-Johan Utsi

Arjeplog2021-02-04 21:00

Per Mikael Utsi säger att under åren 2004 och 2005 kom ett stort antal människor in i röstlängden, utan att uppfylla kraven för att vara med. Detta på grund av dåvarande valnämnds felbedömningar. 

För att komma med i röstlängden till sametingsvalet ska man uppfylla två kriterier; man ska identifiera sig som same och man ska kunna bevisa att någon av föräldrarna eller mor- eller farföräldrar talade samiska hemma. Om en förälder redan är i röstlängden räcker det med att hänvisa till det.

– Valnämnden har gjort fel tidigare och en statlig utredning har gjorts, säger Utsi.

Per Mikael Utsi har i egenskap av privatperson granskat delar av röstlängden och lämnat in överklagan på enskilda fall där han sett tveksamheter till hur nämnden han själv är ordförande för agerat.

Varför har du gjort det i egenskap av privatperson?

– Jag hade två vägar att gå. Jag hade möjlighet att ta upp det i nämnden men den enklare vägen var att inte besvära nämnden utan gå direkt till länsstyrelsen. Sakligen menar jag bara att det är fel att dessa personer har rösträtt, oavsett vilken väg jag går.

Utsi säger att det hela är besvärligt även för honom.

– Jag måste följa lagar och människorna som kommit in riskerar att bli utkastade. Det är ingen rolig krock.

En av de som granskats är Krister Pounu, kommunpolitiker för Kristdemokraterna i Kiruna. Han ser en koppling kring de uttalanden han gjorde före jul som handlade om Girjasdomen och uttalanden kring jakt- och fiskerättigheter som enligt honom inte borde vara kopplade till renskötselrätten.

– Jag har varit med i röstlängden sedan 2004 och nu överklagas det. Det känns som en tydlig koppling, säger han till SVT.

Hur ställer du dig till de påstådda kopplingarna mellan dina granskningar och politik?

– Det är deras känslor, vi sköter en myndighetsuppgift. Vad folk känner inför det, kan jag inte kommentera, säger Per Mikael Utsi.

Han påstår att det hela handlar om missförstånd.

– Det är inte saker som berör mig personligen, papprena är på personer jag aldrig tidigare sett, säger Utsi.

Enligt länsstyrelsen har inte Per Mikael Utsi begått något brott mot sametingslagen. Att vara med i sametingets röstlängd innebär inte endast att man får rösta, utan kan också ses som en bekräftelse på att man i statlig anda kan räkna sig som same.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!