Välgörenhet på marknaden

Tre tjejer, Emelie Holmgren, Alice Sjögren och Stina Davidsson, som går gymnasieskolan i Arjeplog har startat ett UF-företag. När de skulle starta företaget ville de hjälpa till på något sätt. Eftersom allt för många barn i Arjeplog drabbats av cancer så var barncancerfonden ett ganska självklart val.

Stina Davidsson, Alice Sjögren och Emelie Holmgren är nöjd med sin insats under marknaden. De tycker att försäljningen har gått bra.

Stina Davidsson, Alice Sjögren och Emelie Holmgren är nöjd med sin insats under marknaden. De tycker att försäljningen har gått bra.

Foto: Ann-Christine Holmgren

ARJEPLOG2015-10-04 21:31

Lika självklart var det att be Fredrik Westerlund bli deras rådgivare. Fredriks engagemang sommaren 2014 fick stor uppmärksamhet. När hans son blev sjuk i cancer såg han vad barncancerfonden betydde för de drabbade barnen och deras familjer. Han startade en insamling som drog in över en halv miljon kronor till Barncancerfonden.

Tjejerna företagsverksamhet kommer bland annat att bestå av försäljning av t-shirt med ett speciellt tryck på. Fredrik Westerlunds son Sebastian, 4 år, har ritat underlaget till detta tryck, där han visar sin syn på cancern. Teckningen består av två cirklar som är njurarna, med brun färg beskriver han cancern och med lila färg cellgifter. Större delen av behållningen går till barncancerfonden. De har även skaffat swish för att de som inte vill köpa en t-shirt kan bidra genom att swisha in pengar till deras konto.

Under marknadsdagarna har tjejerna tagit emot beställningar på t-shirtar. Det har också haft en burk på sitt bord för de som bara vill lämna ett bidrag. Insamlade pengar går oavkortat till barncancerfonden.

Det kommer även att vara aktiva på Facebook där de har en egen sida ” Stöd Barncancerfonden Norra UF”.

– Om vi får låna en lokal, kommer vi att ordna fler försäljningsdagar, berättar de.

Under ett läsår startar, driver och avvecklar eleverna ett UF-företag. De tar själva fram affärsidén, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital genom försäljning. Under året får eleverna unika möjligheter att träna sin förmåga att samarbeta, lösa problem, fatta beslut och ta ansvar för sitt handlande. UF-företaget registreras på Ung Företagsamhets hemsida i början på läsåret. Därefter kan verksamheten starta med produktion och tjänsteutveckling, marknadsföring, försäljning samt ekonomisk redovisning. Vid verksamhetsårets slut, upprättar UF-företaget en årsredovisning och UF-företaget avvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om