Pasi Liimatainnen från Finland sålde skinnvaror, bland annat mössor och handskar. Han var tvungen att ha de flesta av sina varor nedpackade i platssäckar annars blåste de bort.
– Hur ska någon kunna köpa något om de ingenting ser, sa han uppgivet. Han hade lagt fram ett par skinnmössor men de blåste iväg och sedan åkte även de in i säckarna.
Ingela Andersson, Skellefteå, hade plockat bort taket på sitt marknadsstånd, där hon sålde garner.
– Jag var rädd att det skulle blåsa sönder, det går bättre så här. Bara det inte börjar snöa. Jag har varit med om blåsväder på marknaden här förut men det är synd att det blev sådant väder, säger hon.
För tjejerna Inez och Linnea spelade vädret mindre roll. De tyckte att det var kul med marknaden. De handlade munkar och godisremmar.
Försäljningsmässigt blev marknaden dålig för knallarna/försäljarna. Alla som NN pratade med på torget var missnöjda över årets vintermarknad. Det har gått dåligt på grund av vädret var det allmänna omdömet.
Inne på Hantverkargränd var stämningen en annan. I Lärcentras lokaler huserade ett gäng duktiga lokala hantverkare, som både producerade och sålde sina alster på plats. De hade haft mycket folk under marknadsdagarna.
– Blåser det kallt då kommer det in till oss, sa de.
– Jag har sålt nästa alla skinnpannband, nu har jag bara ett kvar, berättade Gun-Britt Eklund.
Gun-Britt syr och stickar, hon är också en uppfinningsrik kvinna. Eftersom hon själv har varit i behov av en rullator under en tid och tyckte att det var kallt att sitta på den, gjorde hon en sittdyna av en gammal pälskappa. De blev inte bara en utan många, försäljningen av dessa hade gått bra under marknaden. Kvinnorna på Hantverkargränd syr också för eget bruk, tre av dem bara vackra dräkter som de sytt själva. Carin Bremberg har både vävt tyget och sytt sin Arjeplogs dräkt som hon bar. Birgit Wennström bar Sverigedräkten och Gunhild Lundström Arjeplogs fjällsamers dräkt.
I Hantverkargränd fanns även Stig Olsson, Arjeplogs mineralförening, han hade en utställning av stenar, innehållande olika mineraler, som medlemmarna skickat in till Mineraljakten.
– Mineralföreningens medlemmar har vunnit pris varje år under de senaste 20 åren, vi är en aktiv förening, berättar Stig Olsson.
Årets vintermarknad kan summeras som lite mindre av allt utom vinden. Färre marknadsknallar vilket gjorde att det blev ett mindre utbud av varor, mindre marknadsbesökare som innebar sämre försäljning. Det enda som det var gott om var blåsväder. Men vädrets makter rår ingen på och Gunborgs eldskultur under invigningen slog alla rekord, hur hon ska kunna överträffa sig själv till nästa år blir spännande att se.