Förra hösten skickade sex tyska biltestföretag brev till Arjeplogs kommunalråd samt Norrbottens landshövding. I brevet uttryckte de sin oro över utvecklingen för sjukvård och räddningstjänst i området.
– Ja, de uttrycker sin oro. En del har förståelse för att är man i sådana här glesbygdskommuner inte kan jämföra med sjukvården i stora städer, men lite oro är det, hur dåligt kan det bli? De ser ju till sin personal, sina ingenjörer, tekniker. Hur långt ner kan vi gå innan de känner att de inte kan vara kvar här? Så det här är lite att visa från vår sida att vi gör så gott vi kan, att vi verkligen vill dem väl, säger Mikael Reinholdsson, vd för Argentis, ett näringslivsbolag som har till uppgift att stödja och utveckla näringslivet i Arjeplogs kommun.
Det är kommunen tillsammans med landstingen i Norrbotten samt Västerbotten och SPGA, en förening för företag inom biltestverksamhet i Lappland, som bjuder in till informationen.
– Vi har alltid eftersäsongsmöten och den här frågan är ju som nummer ett. Förut var det kanske lite långtradarparkeringar och mobiltäckning, men det här är jättehögt på agendan nu.
Biltestbranschen kräver säkerhet och sjukvård. Reinholdsson menar att de förstås ställer sig frågan hur demolerat det kan bli, och när nås en gräns då de inte längre kan vara kvar. I Västerbotten drivs ett projekt som heter glesbygdsmedicin.
– Det är ju som ett initiativ från dem, hur ska vi kunna ordna vård i glesbygden? Kanske genom digitala källor och liknande till exempel. Vi vill visa biltestbranschen att vi verkligen försöker.