Sedan ett par år tillbaka har Trafikverket – som ansvarar för snöröjningen på riksvägarna – infört ett gps-system på snöröjningsfordonen för att kunna följa upp arbetet.
Tidigare samordnade entreprenörerna plogningen av riksvägarna med enskilda vägar.
Men nu har flertalet sagt upp avtalen på, grund av risken för förseningar på halkiga småvägar, vilket innebär en hård smäll entreprenörerna.
Nu finns en oro att mindre vägar kan bli utan snöröjning.
– Det är fler och fler enskilda vägföreningar vars kontrakt med Trafikverkets underentreprenörer löper ut, och fler röster höjs. Man kan tycka att människor tar för givet att vägarna ska bli plogade. Människor ska till jobbet, hemtjänsten, ambulans och polis ska fram – det är en samhällsfara, säger riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) till TT.
Hon berättade även till TT att en entreprenör i Vilhelmina sagt upp avtalen med ett 70-tal vägföreningar.
Problemet med uppsagda avtal rör främst inlandet och i Arjeplog kommun sa en entreprenör upp avtalet med Trafikverket.
– Men där har vi tillsammans med entreprenören löst problemet. Utöver det har vi i Piteå älvdal inte fått något klagomål från någon enskild vägförening. Det har mer varit att det kommenterats från någon entreprenör eller underentreprenör, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
Han menar att läget är bättre längs kusten jämfört med in i landet.
– Så länge det är kring ostkusten finns det en marknad som kan gå till mötes med enskilda väghållare och oss. Värre blir det främst då man kommer längre in i landet i Norrbotten och Västerbotten, säger han.
Rent generellt, hur ser ni på problematiken att entreprenörer säger upp avtalen?
– Egentligen ligger det utanför vårt ansvarsområde med enskilda vägar. Det vi kan göra, med spelreglerna som finns i dag, är att vi kan hjälpa till med diskussioner mellan entreprenörer och enskilda väghållare. Men problemet är att vi inte kan förhandla något avtal åt någon annan, det får vi inte lov att göra. Däremot har vi sagt att finns det något som är jätteproblematiskt får vi ta upp det och se vad det innebär. Men som lagtexten ser ut nu kan vi inte göra saker för enskilda väghållare då risken blir att vi går in och hjälper vissa men inte andra, säger Bengt Olsson.