Tre ordföranden på samma möte

Tre ordförande vid ett och samma möte. Frågan är om det inte sattes något av ett rekord när kommunstyrelsen i Arjeplog sammanträdde på måndagen. Det var jävssituationer som utlöste ordförandebytena.

ARJEPLOG2011-03-29 06:00

Det började när kommunstyrelsen skulle diskutera eventuell underskottstäckning för stiftelsen Arjeplogshus. Alla de fem socialdemokratiska ledamöterna, med ordförande Britta Flinkfeldt Jansson och vice ordförande Jan Stenberg i spetsen fick lämna sina platser, eftersom kvintetten också sitter i Arjeplogshus styrelse. Samma öde rönte folkpartisten Alf Sundström.

Kommunstyrelsens äldste Doris Johansson blev ordförande och in som ersättare för de jävsdrabbade kom ett gäng som kom att förskjuta majoriteten till oppositionens fördel.

Därför vann centerförslaget från Lena Nilsson om återremiss gehör.

Hon ansåg att beslutsunderlaget var bristfälligt. Sammanlagda underskottet för stiftelsen, uppgår till 2,4 miljoner kronor, 1,4 som budgeterats, 272 000 för hyreskostnadsökning för elevhemmet samt ytterligare 730 000 kronor.

Det var just de ytterligare
730 000 kronor som Lena Nilsson ville ha förklaring till.

Återremiss
Kommunstyrelsen beslutade om återremiss. Sedan, när församlingen återgått till den normala, beslutade kommunstyrelsen med Britta Flinkfeldt Jansson som ordförande att ett extra sammanträde skulle hållas den 14 april, och då skulle information finnas.

Britta Flinkfeldt Jansson var dock inte nöjd med hanteringen.

- Det är tragiskt att ärenden fördröjs så här. Den mesta av informationen fanns i utskick eller så har man kunnat ta del av den på annat sätt.

Nästa ordförandebyte kom när avgångsersättning för förtroendevalda skulle diskuteras. Då överlämnades ordförandeklubban till vice ordförande Jan Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om