Torbjörns förutseende ger fördelar vid utbyggnad

Hornavan Hotell i Arjeplog bygger på en våning. Arbetet startar i maj och ska vara färdigt inför nästa biltestsäsong. Det som gör det extra lätt att bygga om är att vd:n och huvudägaren Torbjörn Holmlund var förutseende redan innan spaden sattes i jorden för fyra år sedan.

Så här ser Hornavan Hotell ut i dag. I maj börjar hotellets utbyggnad med en tredje våning.

Så här ser Hornavan Hotell ut i dag. I maj börjar hotellets utbyggnad med en tredje våning.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2013-01-12 06:00

Hornavan Hotell är inne på sin fjärde säsong, eller tredje, beror på hur man ser det.

- Vår tredje, säger Torbjörn Holmlund. För han räknar hela säsonger, inte bara en blygsam kort första säsong.

Finanskrisen var jobbig. Torbjörn Holmlund menar att katastrofen (läs konkurs) var nära. Men nu är det annat ljud i skällan.

Fyra sviter
Hotellet med sina 52 rum ska utökas med ytterligare 27 rum varav fyra blir sviter med riktigt hög standard. Utökningen sker genom att hotellet får en våning till.

Bygglov finns och så snart som biltestsäsongen är över startar bygget.

- Redan då vi byggde förberedde vi för att bygga på en våning. Så det är bara att lyfta av taket som är i sektioner, lyfta upp vägarna och på med taket igen, säger Torbjörn Holmlund och tillägger,

- Därför blir bygget billigt, relativt sett.

Eld ger lugn och ro
När hotellet skulle byggas planerade man för en öppen eldstad i lobbyn. Men den har installerats först nu och den levande elden skänker ett lugn och en doft som ger lugn, ro och trivsel.

- In med elden och ut med teven. Det var lyckat, konstaterar Holmlund som vet hur viktigt det är med att känslan blir den rätta.

Nytt på hotellet är en lounge för 20 personer på hotellets andra våning för slutna sällskap.

- Inför ombyggnaden har vi inbjudit våra största kunder att tycka till om utformningen bland annat för de gemensamma utrymmena, säger han.

Årets biltestsäsong ger inte bara ett fullbokat hotell. Torbjörn Holmlund berättar att hotellet hyr rum av Hotell Lyktan för att kunna ge sina kunder bästa möjliga service.

Torbjörn Holmlund är huvudägare och vd ser sig mest som en inspiratör och han funderar som bäst på hur alla årstider ska bli hotellsäsonger.

- Det gäller att hitta reseanledningar för att åka till Arjeplog. Det räcker inte bara med boende.

Ökat ryskt intresse
Han nämner bussresande, ökat ryskt intresse och fiske som viktiga pusselbitar.

- Vi har gjort massor av fel, men inte bara fel eftersom gäster återkommer. Vi vill ha synpunkter och vi vill vara bäst, säger han.

En nyhet för är att alla rum fått namn från djurriket. Ovanför dörrarna sitter uppstoppade fåglar och för varje sort ska det finnas information på samiska, svenska, engelska, franska, tyska och italienska.

Hornavan Hotell har fyra åretruntanställda och 12 säsonganställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om