De tre senaste tjänsterna som inrättats vid Arjeplogskontoret sysslar just med projekt inom ramen för regional utveckling. 2001 anställdes tre personer för att hantera bidrag till kvinnliga resurscentra i Sverige.
Gertrud Åström från Kalix, utredare i jämställdhetspolitiska utredningen, höll en mycket uppskattad föreläsning om jämställdhet. Dessutom deltog Kariann Skav Sördahl från Norge som talade om norska transportbidrag.
Själva födelsedagskalaset hölls på Tingsbacka. Talarna avlöste varandra. Britt-Marie Häggberg företrädde länsstyrelsen och sade i sitt hyllningstal att personalen på Nutek visat att det går att utlokalisera verksamheter långt bort.
- Arjeplog är ju nästan längst bort från Stockholm, menade hon.
Stig Modig, Arjeplogsgruppens projektledare och något av spindeln i nätet för Nuteks etablering, redogjorde för hur det gick till.
Carlsson uppvaktades
Han började med att tala om Laisvallprojektet som syftade till att bryta malm på Laisans botten och att leda över Laisälvens överskottsvatten till Skellefteälven.- Regeringen sa nej. Efter att kommunalrådet Per Dahlberg och länspolitikerna Curt Boström och Anders Sundström uppvaktat statsminister Ingvar Carlsson och industriminister Rune Mohlin kom beslut om särskilda insatser. Arjeplogsgruppen tillsattes och fick 100 miljoner kronor att verka för.
Det sades också att Arjeplog skulle ges särskild prioritet i det regionala utvecklingsarbetet.
Och det var den skrivningen man red på när Nutek utlokaliserades till Arjeplog.
- Det var nog många kommuner som den gången kände sig kallade att ta emot en statlig myndighet. Men det blev Arjeplog.
Stora besparingar
Stig Modig sa med glimten i ögat, riktat till Nuteks generaldirektör:- Nutek ska ju på sikt bli många fler i Arjeplog.
Sune Halvarsson skakade på huvudet:
- Det är inte aktuellt i dag.
Stig Modig talade också om Vägverkets bilregister och riktade en uppmaning till ansvariga.
- Det var en lönande affär för Vägverket att samordna bilregistret till Arjeplog. Det finns fler uppgifter som skulle kunna förläggas till Arjeplog och ge lika stor besparing, det vill säga ytterligare 40 miljoner kronor per år.
Kommunalrådet Bengt-
Urban Fransson pekade på samhällsnyttan som ett statligt verk gör.
- Vi behöver tillskott av nytänkande och alla som kommit till Arjeplog för att jobba på Nutek har bidragit med något.
Till jubileumskaffet serverades tårta med texten "Nutek 10 år".