Timmerhusen från Brändudden finns lite varstans. Det första hamnade i Vuonatjviken. Sen har Flinkfeldts timringar placerats i Korsträsk, i Bukt, i Norge och snart finns de vid Västerbottenskusten och i Småland.
Konstruerar verktyg
Det hela började med en kurs i timring och sedan har han själv utvecklat sin verksamhet. Han konstruerar verktyg och bilningsmaskinen han gjort av diverse maskindelar bilar timret till ett helt hus på några timmar.Nils-Gunnar Flinkfeldt avverkar själv och så köper han timmer som sedan förädlas till hus.
- Det ska vara senvuxet och kvistigt, säger han och förklarar:
- Då blir det inte så många sprickor. Stockar utan kvistar ger ofta långa sprickor.
Timmerhuset han jobbar med i sin stora garagebyggnad blir ett hus med hall, sovrum, kök- och vardagsrum i ett samt ett loft. Boytan är 50 kvadratmeter.
Fungerar inte alltid
Ofta får han beställningar och ritningar att gå efter. Men det är inte alltid det fungerar.- De flesta ritar in stora fönster vid knuten. Det går ju inte i timmerhus. Så egentligen tycker jag att det är bäst då jag får göra ritningen själv.
Till huset på 50 kvadrat går det åt cirka 100 resliga furor. När allt är klart behandlar Nils-Gunnar byggnaden med en blandning av tjära, rå linolja och balsaterpentin för att bilningen av timret ska synas.
Han försöker ha timringsarbetet som levebröd, men som den Arjeplogsbo han är så har han ytterligare födkrokar. En syssla är vinterns fiske efter löja- och löjrom. En annan är potatisodling.
- Och björnjakt, säger han och skrattar …
<\c>Foto: BERTIL SUNDKVIST
Bild 1: Nils-Gunnar Flinkfeldt har tillverkat många timringsverktyg själv, klubban är ett exempel.
Bild 2: När det ska finpassar och justeras åker läsglasögonen fram.
Bild 3: Inne i garaget bygge Nils-Gunnar Flinkfeldt timmerhuset. När det är klart plockas huset ner bit för bit för att sedan monteras upp på någon fritidshustomt.
Bild 4: Nils-Gunnar Flinkfeldt vid bilningsmaskinen. I bakgrunden syns garagebyggnaden där timringsarbetet utförs.