Tekniken tystade telefonen

Allt var inte bättre förr. Men vissa saker var det, som telefonförbindelserna. Den erfarenheten har Edgar Eringdahl, 80, dragit. Häromdagen blev det tyst i hans telefon.

Allt var inte bättre förr, men telefonförbindelsen till Dellaur var det. Det konstaterar Edgar Eringdahl som blev utan kontakt med omvärlden när Telia moderniserade.

Allt var inte bättre förr, men telefonförbindelsen till Dellaur var det. Det konstaterar Edgar Eringdahl som blev utan kontakt med omvärlden när Telia moderniserade.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2011-02-22 02:43

Så länge som Edgar Eringdahl kan minnas har kunnat ringa i telefon från sitt hem i Dellaur, en mil öster om Arjeplog. Han minns när numret var 26 A och telefonväxeln fanns i Radnejaur. Sedan lades Radnejaurväxeln ned. Telefonen automatiserades och man kunde slå nummer till både när och fjärran med en petmoj. Och det fungerade. Men när Telia gjorde sin senaste modernisering, ja då blev det tyst i luren.

Små byar och enstaka hushåll med luftledning är för dyra att hålla igång. Därför klipper Telia ledningen och plockar ner stolparna. Telefonförbindelsen ska upprätthållas mobilt, men med möjlighet att behålla det tidigare telefonnumret via en telefonadapter för mobilnätet.

Ledningen klipptes vid 21-tiden på kvällen den 7 februari. Edgar Eringdal konstaterade att det var dött i luren. Han provade att få igång telefonadaptern men tji fick han.

Större antenn
Då visade det sig att det sim-kort han fått var för gammalt. Sedan visade det sig att telefonadaptern kanske behövde en större antenn.

- Det brukar fungera, sa Irene Krohn på Telias presstjänst.

Efter kontroll kom beskedet: Täckningen är för dålig, det kan behövas en extra antenn.

Edgar Eringdahl blev utan telefon i mer än en vecka. Nu har han fått hjälp och nu fungerar den, fast inte något vidare. Annat var det då telefonväxeln fanns i Radnejaur ...

Edgar Eringdahl och många med honom, funderar över varför ledningen klipps innan det finns ett fungerande alternativ.

Telia kontrar med att de skickar ut till kunden det kunden behöver, och det brukar fungera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om