Tankeväckande tideräkning

Svanmånaden, kalvmånaden, hårlösmånaden, fullhårsmånaden, rötmånaden eller brunstmånaden.Visst säger samernas tideräkning mer än den svenska. Vad är mars, maj, juli, augusti, september och oktober egentligen?

Man behöver inte räkna tid, allt finns nu, sa docent Ingela Bergman när hon föreläste om samisk tideräkning.

Man behöver inte räkna tid, allt finns nu, sa docent Ingela Bergman när hon föreläste om samisk tideräkning.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2012-10-05 06:00

Docent Ingela Bergmans föreläsning om samisk tideräkning, en del i den samiska kulturveckan i Arjeplog, lockade drygt 50 åhörare. En ren gissning är att många av dessa, kanske de flesta kommer att ligga vaken länge och fundera.

Gässen ruggar
Det samiska året har 13 månader. Enligt Ingela Bergman lär också alla veckor ha namn som anknyter till årstiderna. Veckan som gässen ruggar, hjortronen mognar och så vidare.

- I det samiska har man haft tidsbegrepp som är relevanta för det liv man lever. Tid mäts med sitt innehåll och sammanhang, förklarade Ingela Bergman och funderade om alla åhörarna var med i resonemanget.

Pusselbitar
Det hördes inga protester. Endera var allt solklart eller så tuggade järncellerna febrilt.

Ingela Bergman inledde föreläsningen med att säga att det hon skulle berätta var hennes tolkning, i dag. Och att samtalen hon haft med framlidne samen Lars-Erik Ruong för många år sedan gav pusselbitar som börjar falla på plats.

- Han talade inte om år när han beskrev det som var gammalt. Det var mycket gammalt, mycket mycket gammalt eller till och med mycket mycket mycket gammalt.

- Man behöver inte räkna bakåt i samisk tideräkning. Allting finns nu. Liv och död är två aspekter av samtidighet.

Visst finns det saker och ting att fundera över...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om