Sveriges vackraste väg växer igen

Silvervägen, om inte världens, eller Europas, så var den möjligen en av Sveriges vackraste vägar när den invigdes 1975. I dag är den - kanske inte en sliten åldring - men som en man som varken sett rakhyvel eller sax på väldigt länge. Silvervägen håller på att växa igen.

Silvervägsområdets mäktigaste vattenfall, Ruonekjokk, kan fortfarandes ses i några gluggar i vegetationen.

Silvervägsområdets mäktigaste vattenfall, Ruonekjokk, kan fortfarandes ses i några gluggar i vegetationen.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2010-08-20 06:00
Turister, ortsbor, ja alla som färdats längs Silvervägen har varit lyriska. Storslaget, vackert och bedårande. Färden längs Sädvajaures norra sida har naglat fast bilder på var resenärs näthinna.
Men inte nu längre. Sju meter på ömse sidor av vägbanan är det slyfritt. Där sker kontinuerlig röjning. Men sen är det fritt fram för björk och sälg att skjuta i höjden.
Det gör att resenärerna längs Silvervägen, väster om Arjeplog, missar såväl blommande hjortronmyrar som många av de sjöar som Arjeplog har så gott om.
Och färden längs Sädvajaures strand är minst sagt sorglig. Om några år kommer sjön knappast att synas från vägen. Och bara i små luckor i vegetationen kan man få syn på vattenfallen Silbojokk och Ruonekjokk.
Regler ändrades
Kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson i Arjeplog tycker att man ska ta till vara på den skönhet Silvervägen kan erbjuda. Det tycker Lennart Ageholm, Ingela Wikström och Crister Palo på Trafikverket också. Liksom Ulf Lundqvist på Svevia i Arjeplog som sköter vägunderhållet.
Ulf Lundqvist berättar att man tidigare slyröjde 12 meter utanför vägbanan.
- Det var synd att de reglerna ändrades, säger han.
Lennart Ageholm, driftledare på Trafikverket, berättar att verket har ansvar för vägområdet. På gamla vägar gäller det vanligtvis till bakslänten av diket. På nyare vägar finns upprättade arbetsplaner där vägområdet är inritat.
Det borde finnas en sådan för Silvervägen (väg 95) och i så fall finns den i ett centralt arkiv.
- Här i Arjeplog finns den då inte, säger Ulf Lundqvist och tillägger att 400 pärmar med handlingar hämtades när Vägverkets kontor i Arjeplog blev Svevia.
Ingela Wikström på Trafikverket ansvarar för Landskapsprogrammet. I programmet lägger man in vägar som är värdefulla både visuellt och som har naturvärden.
- Det kan resultera i ökad skötsel, säger hon.
Hastighetsöversyn
Christer Palo berättar om den hastighetsöversyn som görs. Det resulterar i att träd, stubbar och sly avlägsnas på grund av trafiksäkerhet.
- Sådana insatser borde gå att samköra med landskapsplaner för bättre utsikt, säger han.
Lennart Ageholm gör dock ett krasst konstaterande:
- Det finns inga pengar för att röja utanför vägområdet.
Maj-Lis Granström, före detta chef på Norrbottens museum, sitter i Trafikverkets skönhetsråd. Hon säger:
- Jag ska väcka frågan om Silvervägen vid nästa möte.
FAKTA Silvervägen
Silvervägen från kust till kust, från Piteå eller Skellefteå till Bodö. Den invigdes av Sveriges kung Carl-Gustaf och Norges kung Olav 1975. Efter sjön Sädvajaures utvidgade reglering höjdes vägen på utsatta ställen.
Såväl Polcirkeln som Kungsleden korsar Silvervägen.
Silvervägens namn är Väg 95.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om