"Sveriges bästa bredbandsavtal"

På måndagen skrev Arjeplog på Sveriges bästa bredbandsavtal, det anser i alla fall Britta Flinkfeldt (S) , kommunalråd i kommunen, som höll i pennan för kommunens räkning.

Det ser ut som om båda parterna tyckte att det var Sveriges bästa bredbandsavtal som skrevs under, här tar det i hand på detta, från vänster Britta Flinkfeldt, kommunalråd och Linda Hernström, chef för Telia fiber, till höger.

Det ser ut som om båda parterna tyckte att det var Sveriges bästa bredbandsavtal som skrevs under, här tar det i hand på detta, från vänster Britta Flinkfeldt, kommunalråd och Linda Hernström, chef för Telia fiber, till höger.

Foto: Ann-Christine Holmgren

Arjeplog2017-10-23 19:00

– Telia har tagit på sig att i Sveriges mest glesbefolkade kommun bygga fiber till alla. Jag tycker det här känns fantastiskt, det känns bra att vi äntligen kommer igång, säger hon.

Hösten 2016 lyftes frågan om bredbandsutbyggnaden upp. Den projektering som genomförts visade på mycket höga anslutningskostnader för den enskilde abonnenten. Kommunchefen fick då i uppdrag att se över möjligheterna att sänka dessa kostnader. Ett teknikkonsultföretag anlitades av kommunen, de kom fram till att bästa lösningen var att överlåta bidrag och ansvar till en privat aktör. Därefter gjordes en upphandling och ett anbud som inlämnades av Telias dotterbolag, Zitius Service Delivery AB, antogs av fullmäktige i juni 2017. Dessutom beslutades att beviljade EU-medel på 45 miljoner skulle överlåtas samt att det kommunala nätet, A-net, skulle säljas till Telia.

I går skrevs avtalet under av Britta Flinkfeldt och Linda Hernström, chef för Telia fiber.

Avtalet innebär att Telia tar på sig att bygga fiber till alla i kommunen med en adress, förutom till ca 15-20 adresser, vilka kommer att erbjudas andra möjligheter till trådlös uppkoppling.

Alla som har en adress i kommunen kommer att få ett informationsbrev inom två veckor från Telia där samtliga boende och företag kommer att erbjudas möjlighet att ansluta sig till det öppna fibernätet. Det kommer att hållas informationsmöten på centralorten och runt om i byarna.

– Det är den största bidragsfinansierade utbyggnad som har gjorts och det är jätteroligt att vi är en del av den. Det är superviktigt att man snabbt hoppar på detta. Ju fler som anmäler sig desto snabbare kommer vi att kunna sätta grävskopan i backen. Vi är stolta och väldigt glada att få koppla upp Arjeplog med fiber, säger Linda Hernström.

Telia vill att 60­–70 procent ska anmäla sig inom ett område för att en utbyggnad ska ske. När det gäller byarna är det inte bara de bofasta som räknas utan även sommarstugeägarna. Det kommer också att bli billigare om man vill ansluta flera byggnader på samma fastighet till fibernätet.

– Det känns jättebra, det är nästan mera värt att vi ansluter byarna det är där vi behöver höja standarden, i tätorten har vi det ganska bra, säger Britta Flinkfeldt.

I centralorten har redan Bredbandsbolaget dragit fiber till många fastigheter. Om Telia också kommer att gräva för fiberdragning beror på hur många som anmäler sitt intresse.

Bredbandsavtalet

Anslutningsavgiften till det öppna fibernätet blir 19 900 kronor. Om kunden binder sig till Telia i 24 månader blir avgiften 17 900.

Telia erbjuder förmånliga avbetalningsvillkor för anslutningsavgiften.

Innan 2019 är slut ska alla ha bredband i Arjeplogs kommun är det tänkt.

2016 hade 45 procent i kommunen tillgång till fiber jämfört med hela rikets 79 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!