Tänk dig ett streck från Bodö till Luleå, och inkludera alla kommuner du stöter på längs vägen. Så ser den tänkta nordnorska och nordsvenska regionen ut där man tillsammans vill skapa och hitta samverkansformer. Konferensen i Arjeplog var steg ett.
– All samverkan, all handel börjar med att man lär känna varandra, och det är det som är tanken med dagen. En försiktig start som kan leda till fortsatta samtal, sa Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson.
Tjernfjellstunneln
I skaran syntes kommunalråd, kommunchefer, trafikplanerare, affärsutvecklare och andra nyckelpersoner från respektive kommuner, och det informerades bland annat om satsningarna som sker i Bodö kommun och om biltestnäringen i Arjeplog. Och kanske viktigast av allt, bygget av Tjernfjellstunneln.
Farlig flaskhals
– Den farliga vägen över Tjernfjellet är en flaskhals och ett hinder för utvecklingen och utbytet med varor, tjänster, arbetskraft och turism. Detta är en otroligt viktig gränsförbindelse och vi ser fram emot när den ska stå klar hösten 2018, sa Ingelin Noresjö från Saltens regionsråd.
Hur viktig är tunneln för Arjeplogs del?
– Jätteviktig. Den utgör grunden till att kunna titta på utbyte över landsgränserna och vi är väldigt glada att bygget ska bli av, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Varför tror du att man börjar titta på samverkans- och utbytesformer i dag och inte för, låt säga, 15 år sedan?
– Regionerna har blivit viktigare, inte minst när det kommer till besöksnäring. En asiat åker exempelvis inte till ”Arjeplogs kommun i Norrbotten”. För dem heter det snarare ”Nordkalotten” eller ”norra Sverige”.
Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman såg främst två punkter som Arvidsjaur kan dra nytta av i ett samarbete.
– Framför allt besöksnäringen, med en tunnel kommer trafiken att öka och därmed också turismen i vårt område. Jag ser också utvecklingspotential i samordnade transporter och kollektivtrafik.