- Vi kan prata om trivsel och fritid. Men allt är avhängigt av jobb. Med fler arbetstillfällen får vi inflyttning. Nu får vi allt fler äldre och allt färre barn, och segmentet som är i arbetsför ålder flyttar.
Endast tio namn
Men att hans parti med sina två mandat ska få sånt inflytande att han kan bli kommunalråd ser han som en fråga av hypotetisk karaktär.- Det är knappast realistiskt, säger han.
Vad som också talar emot är folkpartiets smala lista, den omfattar bara tio namn. I Arjeplogspolitiken handlar det till stor del om personval. Skulle Alf & Co göra ett kanonval skulle inte partiet kunna besätta alla mandat.
Nya utanför listan
Alf Sundström är medveten om det. Men partiets nya medlemmar har valt att inte stå med på listan.- Där känns det som en utopi att få till en längre lista.
Under mandatperioden har man haft en teknisk valsamverkan med vänsterpartiet.
- För folkpartiet innebar det att vi fick större representation i styrelsen och nämnden än om vi stått utanför samverkan.
Samarbetet positivt
Alf Sundström menar att samarbetet gått bra. Det har varit så många sakfrågor där ideologin kommit i andra hand.- Vi har inte röstat lika, men inför varje sammanträde har vi kollat av vad vår samverkanspartner tyckt. Vi har dock försökt att se till vad som varit bäst för kommunen. Fast ibland har det varit lite knepigt och det har blivit kohandel … för att kunna hålla sams.
Alf Sundström tycker att samarbetet som sådant varit positivt.
- Det är bra att kunna föra en dialog. Man ska inte stänga in sig i en skrubb …
Jobben är som sagt frågan som har högsta prioritet.
Farligt nära gränsen
- Det är tragiskt med befolkningsutvecklingen. Att vi tappar folk trots alla biltestsatsningar. Vi lever farligt nära gränsen…- Det är livsviktigt för kommunen att vända befolkningsutvecklingen.
Han vill att befolkningen i Arjeplog ska öka. Däremot tycker han att det är för många fritidspolitiker. Han vill dra ner på den politiska organisationen.
- Vi har 90-100 fritidspolitiker. Det är nog så många, menar han och fortsätter:
- Att som litet parti verka för en sånt förslag är som att skjuta sig i benet. Visst handlar det om demokrati, men jag ser det mer som ju fler kockar, desto sämre soppa.
Som företagare tycker han att den kommunala beslutsgången är nog så omständlig.
- Det händer inte så mycket som jag skulle vilja. Det tar också för lång tid från det att ett beslut fattats till dess det händer något.