Videon är inte längre tillgänglig
På väg till Sveaskogs 32:a ekopark Tjadnes-Nimtek flyger en tjädertupp jämsides med bussen som för att välkomna. Regnet öser stundvis ner men det märks inte. Deltagarna förses med paraplyer. Alla, både de som kom med bussen från Arjeplog och de som kom med Arvidsjaursbussen är välklädda och välskodda. Några "slipsnissar" har inte slunkit med. Efter en värmande kopp nykokt kokkaffe med barkbrödsmacka och Trollens brudmarsch framförd av Mikael, Ingrid och Peter Segerström vankas det exkursion.
Kretsloppet
Greger Hörnberg från Institutet för subarktisk forskning i Arjeplog visade upp samiska barktäkter i området.
- Innebark av tall är rena hälsodynamiten, förklarade han varpå Sveaskogs resultatområdeschef Ann Eklund började fundera affärsmässigt...
Sveaskogs naturvårdschef och ekoparksgeneral Stefan Bleckerts utsvävningar i alla riktningar slutade alltid med den självklara förklaringen - kretsloppet. Vare sig det handlar om granar, fiskar, sjöar, hackspettar, skalbaggar eller mikroorganismer.
- Söderut skuggar granen ihjäl sina fiender. Ju längre söderut man kommer ju mer påverkar granen artrikedomen i negativ riktning. Men här finns en jätterikedom av arter i granskogar. Man kan säga att gran är de kalla skogarnas träd.
Tjadnes-Nimtek har stora bestånd av 400-åriga granar.
Stefan Bleckert hade mycket att berätta om hackspettar, och särskilt då den tretåiga som gör spår i granar som sedan lockar till sig barkborrar och blir som en lyxrestaurang.
Lars-Göran Ek som gjorde inventeringen av Tjadnes-Nimtek 2008 berättade att kommande åtgärder är bland annat att reducera contortabeståndet som finns inom parken. Och Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson sa i sitt invigningstal att hon hoppades att de naturvärden som bevaras och utvecklas ska kunna nyttjas av naturturismen.