160 mil leder i en kommun. Från Arjeplog tar du dig till Stockholm och nästan halvvägs tillbaka igen på den sträckan. Naturligt blir det väl så när Arjeplog hör till en av de skotertätaste kommunerna i landet. Här går det i snitt en skoter på två personer, och ledkartan lyser idel rött av markeringar. Märkning och preparering står kommunens skoterföreningar för. För vissa går det bra, för andra går det sämre. Jäckviks skoterklubb storsatsar på inkassering av ledlicenser och har satt ett minimum på vad som ska finnas inbetalt innan de alls börjar sticka några leder.
– I år tror jag det är 450 helårslicenser á 800 kronor som ska vara betalda innan vi börjar. Det har inte varit en lätt väg att gå, men man måste få folk att förstå att vi måste hjälpas åt för att det ska gå runt, säger Thomas Westerlund.
I Mellanström går man mot en nedläggning av verksamheten.
– Vi har inga turister som Jäckvik har och kan inte kräva ledlicenser på samma vis. Som det ser ut nu kanske vi klarar den här vinterns bränslekostnader med de medel som vi har kvar sparade sedan länge, men sen är det över. Skotern som vi använder måste servas och det finns inga pengar, säger Kjell Marklund.
I maj träffade Arjeplogs kommun representanter från skoterklubbarna för att resonera kring ämnet. Det övergripande problemet för samtliga klubbar var finansiering av verksamheten och att få folk att ställa upp på ideellt arbete. Sedan dess har kommunen lyft frågan på ett antal möten samt skickat ut ett kartläggningsformulär till föreningarna och företag verksamma inom besöksnäringen.
– Svaren från den enkäten ska ligga till grund för det fortsatta arbetet med frågan. Vi undrar exempelvis hur många mil leder respektive klubb underhåller, hur behoven och finansieringen ser ut, säger Ingela Forsberg, chef för kommunens utvecklingsenhet.
Det är sedan några år tillbaka inte möjligt för klubbarna att söka bidrag för preparering av leder, däremot finns det andra medel att söka.
– För materiel, exempelvis. Jag förstår att frågan om finansieringen är den viktigaste för klubbarna just nu, men det är också viktigt att titta på det här i ett större perspektiv. Vi delar den här problematiken med många andra kommuner här uppe, och vi försöker ta lärdom av andra i det här arbetet. Kan vi samverka? Vi jobbar på det, men det tar tid när det är många aspekter som ska vägas in.