Det var i april i år som IVO besökte stödboendet, som sedan någon gång kring årsskiftet flyttade från sina tidigare lokaler, Pangea, till en flygel av elevhemmet Stugan. Det var inte en helt okomplicerad flytt, där delar av de boende på Stugan skrev ett protestbrev mot sina nya grannar. Man lyfte bland annat oron för kulturkrockar, där de undertecknande nämner tidigare sexuella trakasserier och våldsamheter boendena emellan. Även IVO lyfter detta som en tveksam del i deras yttrande:
”Det ska beaktas om placeringen kan innebära negativ påverkan eller medföra kränkningar eller övergrepp. (…) Verksamheten kan inte veta om de boende på elevhemmet är direkt olämpliga att sammanblanda med barnen och ungdomarna på stödboendet.”
Vidare pekar IVO också bland annat på brister gällande verksamhetens personal. IVO skriver att det vid inspektionen framkom att föreståndaren, som sedan i somras avslutat sin anställning, saknade relevant utbildning och erfarenhet för uppdraget. Man pekar också på brister avseende verksamhetens personal och efterlyser vilken relevant kompetens eller planerade utbildningsinsatser som finns för personalen som saknar tidigare erfarenhet av stödboendets målgrupp.
Kritiken från IVO bemöts i ett svar från kommunens utbildnings- och kulturchef Fredrik Westerlund, där han menar att man känner till sina elever på Stugan väldigt väl genom träffar och samtal med elev och vårdnadshavare.
”Vidare är Arjeplog ett litet samhälle där alla känner varandra; elever från elevhem och ungdomar från stödboendet går i samma lilla skola med totalt färre än 100 elever (…) de umgås i de sociala sammanhang som deras fritid bjuder. Av alla de miljöer ungdomarna möter varandra i, är elevhemmet och stödboendet den tryggaste och bäst bemannade. Det är därför kommunstyrelsens uppfattning att utformningen av trygghetsboendet tillgodoser behovet av trygghet och säkerhet.”
Vad gäller IVO:s kritik gällande personalens kompetens skriver han så här:
”Sedan tillsynen har föreståndaren avslutat anställningen och för närvarande pågår rekrytering av ny föreståndare. De kvalifikationer som avkrävs inkluderar nu eftergymnasial utbildning och erfarenhet med inriktning mot socialt arbete, socialpedagogik eller beteendeskap. Övrig personal har efter tillsynen får mer introduktion, handledning och kompetensutveckling.”