2,7 procent av Arjeplogs då lite drygt 3 000 invånare dog i sviter av spanska sjukan. En fågelinfluensa som man tror började på andra sidan jorden 1918, närmare bestämt i Kina, och som färdades med fartyg. Först till Amerika och sedan till Europa, för att den 2 februari 1920 skörda sitt första offer i Arjeplogs kommun – gästgivaren i Allejaur, Olov Edvard Lindfors.
Och sen gick allt väldigt snabbt. Påskdagen, som det året inföll den 4 april, begravdes inte mindre än 51 döda.
– På en och samma dag. Man kan ju bara tänka sig hur det skulle ha varit, familjerna fick knappast någon lugn och ro att sörja den dagen, säger Lennart Öhman, Arvidsjaur, som höll i föreläsningen på Silvermuseet.
Den sista sjuksköterskan som tappert kämpat med alla sjuka det året, avgick den 14 april. Hon hette Helny Dahlgren. Efter det beskriver tidningar att Arjeplog saknade sjukvårdspersonal under resten av 1920.
Man tror att spanskan färdades med järnvägen, och statistiken som finns förd över dödlighet visar att Jörn, som hade en järnvägsstation redan då, blev svårt drabbat.
– I Arjeplog dog 78 personer till följd av pandemin, 42 barn blev faderslösa. De centrala delarna klarade sig relativt bra jämfört med de mindre byarna. Värst hade man det kring Piteälven där det finns riktigt hemska historier om spädbarn som försökt dia sin döda mor, hur man åt bark från möblerna och svalt, berättar Öhman.