Socionomen fick veta att hennes barn kunde omhändertas

När socionomen ifrågasatte Harriet Rickmans bedömning om en stökig tvättstuga fick hon veta att hennes barn kunde omhändertas om det såg ut så i hennes hem. "Det var fruktansvärt obehagligt", säger socionomen som slutade efter det.

En socionom som inte höll med den tidigare enhetschefen om en stökig tvättstuga fick höra att hennes barn kunde omhändertas om det såg ut så hos henne.

En socionom som inte höll med den tidigare enhetschefen om en stökig tvättstuga fick höra att hennes barn kunde omhändertas om det såg ut så hos henne.

Foto: TT

Arjeplog2023-09-21 17:45

Samtliga anställda som jobbade på individ- och familjeomsorgen i Arjeplog slutade efter att Harriet Rickman blev ny chef i april 2019. Enligt fackförbundet Visions skyddsombud var det chefskapet som låg bakom personalflykten. Något som bekräftas av en socionom som sade upp sig efter mer än tolv år på socialtjänsten i kommunen.

– Första dagen kallade hon in alla medarbetare i fikarummet. Hon sa "Hej, jag heter Harriet och ingen får gå från det här rummet förrän någon har gett mig det största kontoret." Till slut var det en som fick ge upp sitt kontor. Det var det första mötet med henne, sedan gick det utför, säger den tidigare anställde.

Socionomen är en av flera socialsekreterare som lyfte Harriet Rickmans ledarstil som ett arbetsmiljöproblem hösten 2019. Enligt socionomen upplevde personalen utöver dåligt bemötande att Harriet Rickman letade anledningar att spara pengar och ge avslag.

– Inte LVU, men andra placeringar. Särskilt de som hade samtalsstöd och kontaktperson. Hon ville att vi handläggare skulle skriva på besluten, men jag gick inte med på det. Jag sa att jag kommer skriva mitt övervägande och tycker du något annat får du fatta besluten. 

Kort efter att Harriet Rickman började som enhetschef lät hon Arjeplogs kommun köpa in 20 exemplar av hennes bok "Ett rum för möten – En liten handbok inom socialt arbete." Böckerna delade hon senare ut till medarbetare och kommunstyrelsen. 

– Hon köpte in böcker, där hon själv är författare, för kommunens pengar. Vi var flera som reagerade på att det var oprofessionellt. 

undefined
En socionom som inte höll med den tidigare enhetschefen om en stökig tvättstuga fick höra att hennes barn kunde omhändertas om det såg ut så hos henne.

I arbetsmiljöutredningen har det bland annat lyfts att Harriet Rickman uttryckt makten att omhänderta personalens barn. Enligt socionomen är det hon som blev utsatt för det. Något hon också skrev en avvikelserapport om.

– Harriet Rickman tog emot alla orosanmälningar. Då kom det in en anmälan med olika bilder och hon kallade in mig på ett rum. Hon bad mig titta på en bild med en rörig tvättstuga. Jag sa att så kan det väl se ut i vilken barnfamiljs tvättstuga som helst. Varpå hon säger: "Om det ser ut så där i din tvättstuga då tänker jag omhänderta dina barn."

Kan det ha varit ett dåligt skämt?

– Det var inget dåligt skämt. Det var ett maktspel. Det var obehagligt att hon som min chef, som kan göra det, sa så.

Harriet Rickman tillbakavisade anklagelserna och menade att det var hon som blev mobbad?

– Varför skulle alla vi vilja bedriva en häxjakt mot en människa som vill jobba på vårt kontor? Det känns väldigt märkligt. Ingen av oss orkade jobba kvar. Alla var rädda för henne. Sedan tycker jag nästan det värsta är att arbetsledningen inte stod bakom oss.

Även en socionomkonsult som jobbat två år på enheten slutade när den nya chefen tillträdde.

– Vi hade ett fint arbetslag som utvecklades väldigt väl. Men när Harriet började förändrades stämningen. Det blev helt tyst. Man fick bara prata med henne. Man fick inte ha något stöd och hjälp av varandra. 

Enligt konsulten hade Harriet Rickman en hård ledarstil som inte gick hem i arbetsgruppen.

– Mycket låg i bemötandet. Jag gjorde färdigt mina ärenden och skrev till Robert Cortinovis att jag inte kunde jobba kvar. Jag tycker det är sorgligt för Arjeplog att alla slutade.

undefined
”Min uppfattning var att vi gav det stöd som behövdes", säger Robert Cortinovis angående kritiken från tidigare medarbetare som slutade under hans tid som socialchef i Arjeplog.

Älvsbyns kommuns socialchef Robert Cortinovis som var socialchef i Arjeplog under tiden står fast vid sin synpunkt att de jobbade vidare och löste processen. 

– På det sätt vi planerade och gick framåt i arbetsmiljöutredningen så tycker jag att vi har agerat på rätt sätt. Sedan var jag inte ensam i det här ärendet. Jag hade stöd av stödfunktioner i Arjeplogs kommun. 

Hur ser du på kritiken från medarbetare som säger att de inte fick uppbackning?

– Det är flera år tillbaka i tiden och jag vet inte vilka medarbetare du tänker på, men om vi pratar om arbetsmiljöarbetet som gjordes så är min bedömning att vi gav det stöd som behövdes. Både från arbetsgivarhåll men även via företagshälsovård.

Visions tidigare skyddsombud håller inte med om att arbetsmiljöproblemen löstes utan menar att de försvann på grund av att alla slutade?

– Det slutade personer under arbetsmiljöutredningens gång, men en del som slutade hade planerat att sluta innan det här kom igång. Delvis så delar jag uppfattningen med Vision, men jag ser att det fanns andra orsaker också.

PT har sökt Harriet Rickman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!