Luntan av papper från Arbetsmiljöverket innehåller tolv brister som följs av varsitt krav på åtgärd. Bland annat ska det ha framkommit att socialsekreterarna upplever hög arbetsbelastning där man har svårigheter att hinna med förekommande arbetsuppgifter. Arbetsmiljöverket anser att bristen är så omfattande att det föreligger risk för ohälsa och arbetssjukdom om inte arbetssituationen förändras på kort sikt och i ett längre hållbart perspektiv.
Något som Cortinovis tror att man kommer att kunna råda bot på.
– Vi har precis lyckats rekrytera en socialsekreterare där det funnits en vakans under en tid. Det kommer natuligtvis att göra skillnad att bli en till som delar på uppdragen vi har. Sen har vi ju haft ett ganska galet år med många ensamkommande som skulle tas om hand på samma gång, det är dock inget skyll. Kritiken i rapporten är befogad och jag tycker att vi redan kommit rätt långt med arbetet att åtgärda bristerna.
Cortinovis säger att en del av arbetet går ut på att göra personalen medveten om de rutiner som redan finns nedtecknade.
– Och när vi ändå tittar på rutinerna ser vi samtidigt över dem. En del är utdaterade.
Arbetsmiljöverket kräver ett svar senast den 31 januari på hur socialkontoret i Arjeplog har tagit itu med de problemområden man utpekat.