Snart snurrar snurrorna på fjället

Innan året är slut ska Skelleftå Krafts första vindkraftverk i Arjeplog producera el. Arbetena på fjället Uljabuouda, sydväst om Arjeplog pågår för fullt. Snart ska första vindkraftverket synas från fjälltoppen.

Rogard Rönnlund är byggledare och samordningsansvarig. Han tittar till arbetsplatsen där ett av de första vindkraftverken ska resas.

Rogard Rönnlund är byggledare och samordningsansvarig. Han tittar till arbetsplatsen där ett av de första vindkraftverken ska resas.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2009-08-05 06:21
För två år sedan byggdes vägen till fjället. Förra sommaren anlades de interna vägarna på fjällets topp, mellan de tio platser där vindsnurror ska resas. I sommar byggs alla fundament. Varje fundament byggs med 65 ton armeringsjärn och 526 kubikmeter betong. Det ska hålla de 80 meter höga vindkraftverken på plats. Totalhöjden blir för övrigt 125 meter då propellerspetsarna står rakt upp.
Fyra av tio
I höst ska fyra av de tio kraftverken resas. Det första ska upp i slutet av augusti, om allt går som planerat. Och innan årsskiftet ska kraftverken börja producera el.
Det är det danska företaget Stenger & Ibsen Constrution som har entreprenaden. Därför är tyska och danska ett vanligt språk på Uljabuouda för tillfället. Ernst Tomsen från Jylland har jobbat i Sverige på anläggningsarbeten i många år. Men bara på sommaren.
- Då det kommer snö vill jag hem, säger han på förståelig svensk-danska.
För närvarande arbetar 25 personer på Uljabuouda. Snart blir det 30.
Rogard Rönnblom är byggledare och samordningsansvarig. Han visar runt på de olika platserna. Han förklarar att betongen ska tillverkas uppe på fjället. Han berättar om gjutningen och att fundamenten ska täckas över så att de smälter in i naturen.
Känt för blåsten
När Nyheter i Norr besöker den blivande vindkraftparken är det solsken. Vindstilla. Fjället bjuden på en enorm panoramautsikt. Kanske har arbetarna en av världens vackraste arbetsplatser. Just i dag. Annars är Uljabuouda känt för att det alltid blåser där. Naturligtvis är det därför som vindkraftparken byggs där. Medelvinden är 7-9 sekundmeter.
- Men jag skulle inte vilja vara här på vintern, säger dansken Ernst Tomsen och tänker på snö, blåst och kyla.
Nu är det inte bara arbetsstyrkan som trivs på Uljabuoda en sådan här dag. En flock renar har fattat tycke för en av de utfyllda platserna där ett kraftverk så småningom ska byggas. Myggfritt, knottfritt och rovdjursfritt. Bara lastbilar, traktorer, grävskopor, lyftkranar och människor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om