Snart är Försäkringskassan ett minne blott

Stängs. De har varit sju. Nu tre och snart ingen. Det går utför för Försäkringskassan i Arjeplog. Mellan den 2 och 4 maj flyttas all verksamhet till Östersund.- Vi blir utan arbetsuppgifter då. Vi hade inte trott att det skulle gå så fort, säger Barbro Eriksson som arbetat på Försäkringskassan i Arjeplog sedan 1974.

Arjeplog2007-02-24 00:00
Försäkringskassan bantar sin organisation. 1400 av alla 16 000 anställda i Sverige blir utan jobb. Runt om i landet meddelas detta i lokaltidningarna i svarta rubriker. "50 får gå i Kronobergs län när 50 miljoner kronor ska sparas". "100 förlorar jobbet på Försäkringskassan i Sörmland och Östergötland." "25 sägs upp i Västernorrland." 70 jobb hotas på Försäkringskassan i Göteborg". "50 ska bort i Värmland".

Samtliga får gå

För Arjeplogs del innebär det att alla tre som jobbar på Försäkringskassan får gå. Barbro Eriksson berättar att de erbjudits att flytta med till Östersund, men tackat nej.

- Vi kommer att begära omplacering, men finns det inget arbete får vi sluta.

Barbro Eriksson och hennes kollegor Kerstin Wass Dufström och Inka Sällinen trodde att de skulle ha jobb åtminstone till den 1 oktober. Men sista beskedet är att jobbet försvinner i början av maj.

Uppsägningstiden sträcker sig över ett år. Blir det ett år utan arbete eller med arbetsplikt? Frågorna är många.

Ambulerande verksamhet

Frågorna är också många då det gäller Försäkringskassans verksamhet i kommunen. Det är sagt att det ska finnas ett kontor i varje kommun. I Arjeplog lutar det åt att det blir ambulerande verksamhet med att någon handläggare kommer från Arvidsjaur när nog många möten är inbokade. Barbro Eriksson och Kerstin Wass Dufström tror inte att det kommer att bli någon möjlighet för kommuninnevånarna att göra spontanbesök hädanefter.

I dag noterar Försäkringskassan i Arjeplog många dagliga besök. Det är bland annat pensionärer som vill ha hjälp med ansökningar om bostadsbidrag och föräldrar som behöver hjälp med föräldrapenningen.

Styrs över till internet

I framtiden är det Försäkringskassan nationella kundtjänst som gäller. Sådana inrättas på fyra orter i Sverige. Tanken är också att mycket ska styras till internet.

Barbro Eriksson och Kerstin Wass Dufström tycker att det är hemskt att servicen försvinner, inte minst med tanke på den äldre befolkningen.

Nationella kundtjänster ska inrättas på två orter förutom Stockholm och Lidköping. Det ska bli 14-16 produktionscenter i landet och 60-70 lokala specialistcenter.

Arjeplogs kommun har skrivit till Försäkringskassan och anmält sitt intresse som etableringsort för något av de framtida kund,- produktions- och specialistcentra.

Samlokaliserade kontor

Maivor Isaksson, produktionsdirektör på Försäkringskassan har noterat intresset. I svarsbrevet skriver hon bland annat: "Vi kommer att ha ett kontor i varje kommun i någon form - ofta samlokaliserade med andra myndigheter eller kommunen".

Maivor Eriksson räknar med att beslutet om etableringar ska vara klart inom några månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om