Smulfholmsättlingar på släktträff

Smulfholmen i Hornavan, 17 kilometer nordväst om Arjeplog, hade åretruntboende till 1955. Helgen som gick träffades ättlingarna till syskonen Axel och Gunnar Fransson och Margit, gift Abrahamsson, som växte upp där.

Ättlingar till Smulfholmsborna Axel och Gunnar Fransson samt  Margit Abrahamsson träffades i Arjeplog under gemytliga former. Näst  längst till vänster står Axels barnbarn Bengt-Urban, kommunalrådet och  längst till höger Arjeplogsprofilen och förre bilskolläraren Swillo  Fransson. Nästan mitt i bilden, med vitt linne, arrangören Gerd  Fransson, dotter till Axel.

Ättlingar till Smulfholmsborna Axel och Gunnar Fransson samt Margit Abrahamsson träffades i Arjeplog under gemytliga former. Näst längst till vänster står Axels barnbarn Bengt-Urban, kommunalrådet och längst till höger Arjeplogsprofilen och förre bilskolläraren Swillo Fransson. Nästan mitt i bilden, med vitt linne, arrangören Gerd Fransson, dotter till Axel.

Foto: Lennart Lindgren

ARJEPLOG2009-07-14 06:00
Margit lämnade sitt hemställe relativt tidigt. Axel gifte sig med Linnea från Jutis och bildade familj. 1954 flyttade familjen från väglösa Smulfholmen till Östansjö och sedan vidare till Arjeplog.
Gunnar Fransson och hustrun Olga från Bäckaskog flyttade året efter några kilometer österut, till Bukt.
Axels dotter Gerd Franssonberättar om upptakten till släktträffen.
- Vi pratade redan förra året om att ordna en kusinträff. Men då var det någon som var krasslig.
I år bestämde vi oss. Vi kan ju inte räkna med alla släktingar ska vara friska för att det ska kunna bli fest. Så i mars skickade jag ut inbjudan.
Gerd Fransson var nöjd med uppslutningen. Till släktfesten på Medborgarhuset i Arjeplog kom 54 vuxna och nio barn.
- Festen pågick till halv två på natten, men jag gick redan halv ett, berättar Gerd. Vi hade väldigt skoj, vi åt och dansade och berättade historier från Smulfholmen.
FAKTA Smulfholmen
Smulfholmen i Hornavan ligger i Smulfsundet som skiljer Infjärden och Tjärkolis åt.
I dag finns ett fritidshus på holmen. Ett av de gamla bostadshusen står kvar och används som förråd.
Det finns en rödingsort i Hornavan som fångas på stort djup, som är kortväxt med stort huvud. De benämns "Smulfare". Smulfholmsborna var inte kända för sin längd - om man säger så.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om