Enligt branschorganisationen Svensk Mjölk har mjölkproduktionen i Sverige minskat med 15 procent de senaste 20 åren. Konsumtionen av mjölkprodukter har dock varit oförändrad men de senaste åren har konsumtionen av feta produkter som smör, grädde, bregott och fet yoghurt ökat. Och nu räcker inte grädden till för att producera den mängd smör som efterfrågas.
Arla importerar för närvarande grädde från Danmark för att kunna använda all svensk grädde till smörproduktion.
Stoppad produktion
Norrmejerier har till exempel stoppat produktionen av extrasaltat smör och extrasaltat Nordgott för att klara efterfrågan på vanligt smör.
Anette Westerlund, chef på Konsum i Arjeplog, berättar att butiken inte får de önskade leveranserna. I vanliga fall klarar vi efterfrågan med sex 20-kilos kartonger med smör i veckan. Nu behöver vi 20 kartonger.
Hon befarar att det kan bli både smör- och gräddbrist till jul.
Anne-Kirsti Westerlund i Jäckvik har många kunder från Norge. Hon började märka av efterfrågan på smör i slutet av november. Smörbristen är som bekant större i Norge än i Sverige. Man skyller den norska bristen på dels låg produktion med dels på att så många går på den fettrika LCHF-kosten.
- Nu får jag se till att ligga med lager på 100 kilo smör, säger Anne-Kirsti Westerlund.
Hon drar paralleller med månaden maj då grädden brukar ta slut i Norge.
- Det är ju både konfirmation och 17:e maj, och då bakas det många tårtor, säger hon.
På Ica i Arjeplog har man bunkrat upp med smör.
- Vi kommer att klara julhandeln, säger Preben Knutsgaard och fortsätter,
- Vi har lagt upp ett extra lager och vi har fått det vi beställt.
Julklappstips
Han berättar att smörhandeln kom igång för två veckor sedan. Norrmän som i vanliga fall köper köttprodukter inför julen började plötsligt handla smör. Minst tre kilo var.
- Det var vi inte vana vid.
I Arjeplogs kommun finns det två bönder som sysslar med mjölkproduktion. Får de påtryckningar om att öka produktionen måntro?
- Det är inte bara att öka. Först ska du ha en kalv och den börjar inte producera mjölk förrän om två år, säger Ronald Hedman i Brännbacken, sydväst om Arjeplog.
Han menar att ökad produktion blir det först om priserna går upp så att någon tror att det är lönsamt att utvidga sin verksamhet.
För den som önskar göra sitt eget smör: Se faktaruta.
Julklappstips: Smörkärna.