- Förändringen görs för att vi själva även i fortsättningen ska kunna bestämma över den svenska jakten. Vi undviker nu risken att det blir EG-domstolen som bestämmer villkoren för småviltjakten, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.
Anledningen till regeringens beslut i frågan bottnar i den förändring av reglerna som länsstyrelsen i Norrbotten fastställde inför jaktsäsongen 2006/2007. Förändringen innebar att utländska jägare inte fick börja jaga förrän den 11 september och att jakt skulle ske tillsammans med jaktguide/jaktansvarig.
Ekonomiskt bortfall
För turistföretagen i Arjeplog innebar länsstyrelsens beslut ett ekonomiskt bortfall. Företrädare för tre flyg- och turistföretag i Arjeplog, Kjell Johansson, Björn Helamb och Rolf Sundberg skrev till Kommerskollegium. Och fick till svar att länsstyrelsens beslut stred mot regler om fri rörelse av tjänster.Sedan har frågan bollats fram och tillbaks. Frågan har varit; är jakten en tjänst eller en naturresurs.
I vilket fall som helst fattade regeringen beslutet som innebär att alla jägare inom EU får jaga på statens mark ovan odlingsgränsen i Sverige.
Företagaren Kjell Johansson säger:
- Jag kan inte säga att jag är väldans glad. Det har varit bättre om vi fått förhandla fram ett bra beslut. Men det var nog så att alla utom rennäringsdelegationen och länsstyrelsen förstod att man inte kan gå emot EU.
Kjell Johansson menar att om man fått fortsätta i uppkörda spår och låtit jaktkortsförsäljningen ske så nära fjällen som möjligt skulle inga problem ha uppstått.
- Vi värnar om jakten och vill ha kvar den som en långsiktig resurs.
Han hoppas att allt ska lungna ner sig och tillägger:
- Efter det här kommer nog vissa på länsstyrelsen att få andra arbetsuppgifter.
Rolf Sundberg är också försiktigt optimistisk. Han tycker heller inte att det funnits några problem med jakten tidigare. Han skulle dock gärna ha sett att guidetvånget fortsatt att gälla för icke nordiska jägare.
Försvårar försäljning
Men han är ytterst kritisk till att länsstyrelsen inte tillåter försäljning av jaktkort före den 15 augusti.- Det är rent sabotage, ja rent av snudd på mobbning, säger han.
Den sena försäljningen försvårar försäljningen av jaktresor.
Björn Helamb välkomnar regeringens beslut. Men han ser det inte som en seger.
- Egentligen är det en stor katastrof att vi måste dra ärendet runt Sverige och Europa.
Björn Helmab menar att såväl länsstyrelsen som jägarförbundet presenterat lögner i sina meddelanden. Han konstaterar exempelvis att utländska jägare kan och får jaga i Norge.
- Jag har själv löst jaktkort i distriktet Nordland. Det kostar 300 kronor för tre dagar, 400 kronor för en vecka och 720 kronor för hela säsongen.
- Att fri jakt skulle locka sju-åtta miljoner jägare till svenska fjällen är svammel, menar han.
- Och skulle det komma en miljon jägare så ska jag erkänna att jag haft fel.
Björn Helamb är ytterst kritisk till länsstyrelsen:
- Vi har försökt få komma till tals med tjänstemännen på länsstyrelsen men förvägrats.
Nonchalerat samerna
Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer anser att regeringen lagt sig platt och bortsett från samernas, rennäringens och miljövårdens intressen när man tillåter småviltjakt för alla Europas jägare. Han tycker också att jordbruksdepartementet nonchalerat samerna i frågan.- Från Sametingets sida kommer vi givetvis att kommunicera vårt missnöje till relevanta organ i EU.
Lars-Anders Baer konstaterar att det positiva är att samers rätt till jakt och fiske nu blir en fråga som EU måste hantera.
Största kritiken mot regeringens beslut kommer inte oväntat från Svenska Jägareförbundet.
Förbundets ordförande Owe Wiktorin säger:
Det finns bara förlorare om sju miljoner europeiska jägare ska få jaga fritt i fjällvärlden. Förlorarna är viltet, fjällvärlden, turistnäringen, rennäringen och de bofasta som vill jaga på statens mark.