Slakterierna vill inte ta emot björnkött

På söndagskvällen sköts den andra björnen i Arjeplogs kommun. Från ett jakttorn, inte långt från hemmet i Brännudden, Radnejaur, sköt Daniel Flinkfeldt en björnhona som vägde 115 kilo. Och nu vankas det björnkött på matbordet.

Så här ser en björntass ut.

Så här ser en björntass ut.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2009-08-25 06:00
Förr om åren kunde björnjägare sälja köttet från den skjutna björnen med viss förtjänst. Men så är det inte längre. Slakterier vill inte köpa björnkött.
"Otrolig byråkrati"
Tommy Innala på Polarica i Haparanda säger:
- Det är en otrolig byråkrati kring björnköttshantering. Det blir en för stor apparat för ett slakteri, vi kan inte ha en sådan organisation som klarar all dokumentation. Därför köper vi inte björnkött. Dessutom är det inte lika stor efterfrågan på björnkött längre.
Lena Bondestad på länsstyrelsens naturvårdsenhet berättar att björnen i grunden är ett fredat djur och ingår i cites-konventionen som reglerar handeln med utrotningshotade djur.
- Björn får jagas i Sverige så länge vi följer reglerna.
Reglerna omfattar både dokumentation och provtagning.
Måste meddela polisen
För den som skjuter en björn ska polisen meddelas om jakten senast klockan 21 den dag djuret fällts. Sedan meddelar polisen någon av de 18 besiktningsmän i Norrbotten som tjänstgör.
- Bäst är om besiktningsmannen får göra sitt jobb innan björnen är urtagen, men man kan få ta ur och flå björnen, säger Lena Bondestad.
Mikael Johansson från Laisvallby gick kursen för att bli besiktningsman för två år sedan. Nu har han fått tjänstgöra ett par dar i rad då björnar skjutits i Arjeplogs kommun.
Besiktade björnen
På måndagen besiktade han den björn Daniel Flinkfeldt sköt på söndagskvällen. Med specialverktyg pillade Mikael loss en tand och tog en av björnhonans bröstvårtor. Han fortsatte med att mäta längd, omkrets och så vidare. Under tiden fick Daniel fylla i ett formulär.
Mikael tog sedan prover av lever, kontrollerade tarmpaket och lossade livmodern. Efter det besöktes skottplatsen.
Och när allt är klart får skytten ett så kallat cites-intyg som gör det möjligt att sälja kött och skinn.
Kostnadsfri besiktning
Lena Bondestad poängterar att hela besiktningsproceduren är kostnadsfri. Det är bara telefonsamtalet till polisen som kostar.
Om ett slakteri köper köttet måste slakteriet kontakta Jordbruksverket innan vidare försäljning kan ske. Det är den byråkratin som slakterier reagerar emot.
Björnkött på bordet
Lena Bondestad förklarar att regeln är till för att förhindra illegal handel med utrotningshotade djur.
För Daniel Flinkfelt och jaktkamraterna innebär höstens
lyckade björnjakt och misslyckade försäljning att de kommer att ha björnkött på bordet för lång tid framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om