LÄNET/PITEÅ
Majoriteten av skulderna som hamnar på Kronofogdens bord, kommer ofta till i samband med att det skett förändringar i livet. Många gånger handlar det om separationer, arbetslöshet eller sjukdom.
När det gäller de större skulderna rör det sig för det mesta om näringsverksamheter där man i någon form har haft personligt ansvar. Antingen som enskild firma eller ett aktiebolag. Andelen skulder mellan könen skiljer sig rätt markant. Hos männen ligger skuldstatistiken på hela 66 procent, medan kvinnorna ligger på 34 procent.
90-talskrisen ställde till det
Bank-, finans- och fastighetskrisen i Sverige på 1990-talet som främst berörde fastighets- och finansmarknaden samt banksektorn, ledde till att många personer hamnade i Kronofogdens system. Många av de drabbade har än idag inte lyckats kommit ur sin skuldsituation.
–Det finns de som inte kan betala tillbaka sin skuld under sin livstid. Då har vi något som kallas för skuldsanering vilket är ett slags intrument för att komma tillrätta med det, säger Börje Johansson, controller hos Kronofogdemyndigheten i Göteborg.
En skuldsanering innebär att den som är svårt skuldsatt, under vissa förutsättningar, har möjlighet att slippa betala hela eller delar av sina skulder. Ett grundkrav är att man inte kan betala sina skulder inom en överskådlig tid. Det ska också vara skäligt att man är berättigad skuldsanering.
-Det finns en väg ut och det är just den vägen som vi tillsammans med skuldrådgivarna och kommunerna kan ge hjälp och stöd till de personer som söker skuldsanering, säger han.
Höga privatskulder i Piteå
Under 2014 ökade privatpersoners skulder hos Kronofogden till uppemot 71 miljarder kronor. Det är en ökning med dryga 8 miljarder sedan 2011. I Piteå ligger totalskulden bland privatpersoner på 142 226 998 kronor, det visar en sammanställning som Visma gjort baserad på statistik från Kronofogden runt nyårsskiftet. Bland de mest skuldsatta privatpersonerna i Piteå återfinns två män, en i 50-års åldern samt 70-års åldern, vars enskilda skulder ligger på 2 926 541 kronor respektive 2 862 693 kronor.
I Älvsbyn ligger totalskulden på 41 516 764 kronor och i Arvidsjaur har 25 253 208 kronor. I Arjeplog ligger totalskulden på 14 125 219 kronor.
Positiv vändning för barnskulder
Något som däremot kan ses som en positiv vändning är barn och ungdomars skuldsättning i åldrarna 18-25 som har minskat i antal.
–Tittar man igenom den statistik över det senaste fyra till fem åren, noterar vi väldigt många kommuner som inte har några barn med aktiva skulder vilket är fantastiskt, säger Börje Johansson.
I Norrbotten fanns år 2014 736 barn och ungdomar vars gemensamma skuldvärde då låg 17 412 242 kronor. I dagsläget finns ingen statistik som styrker om det har skett en minskning, men det är en klar förbättring sedan 2010 då antalet barn och ungdomar var 914 personer och skuldvärdet låg på 22 020 124 kronor.
lina.wahlnemo@pt.se