Arjeplogs kommun bjöd i onsdags in till ett möte om skoterlederna. Representanter från var och en av de sex skoterklubbarna fanns på plats och berättade om deras verklighet. Det övergripande problemet för samtliga klubbar är finansiering av verksamheten, samt att hitta krafter som vill och orkar jobba ideellt.
– Du hittar snart ingen som ställer upp, och ingen vill heller betala för det hästjobb som det innebär att hålla lederna fina, säger Lennart Lundmark från Laisvall.
Sedan ett antal år tillbaka har bygdemedlet, som förr ansöktes om via kommunen och delades ut till skoterföreningarna, försvunnit. Klubbarna har i dag ledlicenser som enda inkomstkälla, och det är många näringsidkare som verkar nära fjällen som skjuter till medel för att det ska gå runt. Ledlicenserna varierar i storlek, från 300 kronor per år, till Jäckvik som är dyrast med licensen - 800 kronor per år. Däremellan kan man köpa veckokort för ungefär 100 kronor per skoter.
– När folk kommer och checkar in hos mig är det nästan det första jag frågar, hur många skotrar de har. Har man tre skotrar blir det hundra kronor per skoter, inget att diskutera om, säger Robert Lidström på Sandvikens fjällgård.
Och visst muttras det en del ibland om licensen.
– Ja, det är klart. Folk tycker det är för mycket pengar, men det här året är det år som vi fått in flest licenser sedan starten, så det går. Man får inte ge upp, säger Thomas Westerlund från Jäckviks skoterklubb.
I Mellanström har man knappt några intäkter att prata om, och som det är nu lever man på gamla, sparade pengar från bygdemedlen man fick förr.
– Vi går back cirka 15 000 varje år. När pengarna är slut så är de slut, säger Kjell Marklund.
Robert Lidström tycker att kommunens ambition att fördubbla besöksnäringens omsättning till 2020, rimmar illa med hur verkligheten ser ut.
– Det kommer ställas stora krav på ledunderhållet, men framförallt vem som har det övergripande ansvaret.
Bo Häggroth på kommunens utvecklingsenhet låter dock hoppfull om en gemensam lösning med möjlighet att söka ekonomiskt stöd.
– Vi måste börja tänka på saken utifrån ledorden Hållbar skoterturism och försöka komma överens om en gemensam linje allihopa. Då tror jag vi kan skapa något riktigt bra.