Skoterklubbar lär norrmän svenska regler

Jäckviks, Tjärnbergs och Polcirkelns skoterklubbar värnar om rätten att köra snöskoter. Klubbarna vill till varje pris hejda och få bort avarter som kan äventyra fritidsnöjet nummer ett. Därför satsar de stort, inte minst för att informera skoterfolket från Norge om vilka regler som gäller i Sverige.

Öivind Kymre från Jäckviks skoterklubb informerade om hastighetsgränser och förbudsområden för skoteråkarna Öivind Hetzler och Daniel Höyås.

Öivind Kymre från Jäckviks skoterklubb informerade om hastighetsgränser och förbudsområden för skoteråkarna Öivind Hetzler och Daniel Höyås.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2010-03-29 06:00
Det är andra året i rad som skoterklubbarna gör den här aktionen. Och de skoteråkande norrmännen har inget att erinra. De vill köra snöskoter i Sverige och de värnar om rätten lika mycket.
Kommuniststat
Daniel Höyås från Junkerdal kör snöskoter i Arjeplogsfjällen flera helger varje vinter, ibland med familjen och ibland tillsammans med kompisar.
Han uppskattar Sverige som tillåter snöskoter och säger i samma andetag:
- Norge är ju som en kommuniststat, när det blir tal om snöskoter.
Informationen till skoteråkarna går hem. Hemligheten med det, är att det är flera norrmän som ingår i informationsstyrkan. Norrmän som har stugor i Sverige och som vet att de har landsmän som misskött rätten att köra skoter. Rätten att köra fritt har misstolkats.
Öivind Kymre som representerar Jäckviks skid- och skoterförening berättar om episoder då hans landsmän kom över gränsen, lastade av snöskotrarna och buskörde kring folk som satt och solade och åkte skidor.
- Vi tror att informationen ger effekt. Vi råder dem som vill leka att söka sig till platser där de inte stör någon, säger Kymre.
Bättre ordning
Öivind Kymre berättar om en landsman som besökt svenska fjällen i 25 år:
- Han säger det blivit bättre ordning på skotertrafiken.
Skoteråkaren Daniel Höyås säger:
- Det är bra med möjligheter i Sverige.
Öivind Kymre tillägger:
- Just därför ska vi ta vara på dessa möjligheter.
Svensk polis deltog också i informationskampanjen.
Den som har rätten att köra skoter i sitt hemland inom EU eller länderna Norge, Island och Liechtenstein får också köra i Sverige. I Norge finns det begränsningar i motorstyrka för förare som inte fyllt 18 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om