Skolan lägger ner byggprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet vid Hornavanskolans gymnasium i Arjeplog läggs ner. Dessutom dras tjänster in inom administration, elevhem och IT. Skälet är besparingar och summan som ska sparas är 2,8 miljoner kronor.

Göran Holmgren som hållit i Hornavanskolans maskinutbildning sedan 2008 är förvånad över att bygg- och anläggningsprogrammet läggs ner utan att man försöker hitta lösningar.

Göran Holmgren som hållit i Hornavanskolans maskinutbildning sedan 2008 är förvånad över att bygg- och anläggningsprogrammet läggs ner utan att man försöker hitta lösningar.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2013-01-23 06:00

Barn- och utbildningsnämnden fattade beslutet på tisdagen. Det innebär att inga nya elever antas till bygg- och anläggningsprogrammet hösten 2013 men befintliga elever får fortsätta påbörjad utbildning. I dag går åtta elever i tredje och sista årskursen, sju i andra och sex i första årskursen.

Beslutet var inte enhälligt. Centerns Bo Johansson ville behålla bygg- och anläggningsprogrammet och istället stryka ekonomiprogrammet med tanke på att elever från bygg- och anläggning ofta får jobb direkt efter utbildningen.

Elisabeth Bramfeldt (V) begärde ordet och riktade sig till socialdemokraterna:

- Ni får stöd från vänstern för att lägga ner bygg- och anläggningsprogrammet men inte för att lägga ner ekonomiprogrammet. Hornavanskolan blir inte komplett utan ett ekonomiprogram och det är mycket samläsning med de övriga programmen.

Nämndens ordförande Rolf Laestander (S) sa:

- Ingen vill lägga ner bygg- och anläggningsprogrammet, men plånboken styr.

Reserverade sig
Nämnden beslutade om nedläggning och Bo Johansson reserverade sig mot beslutet till förmån för eget förslag.

Barn- och utbildningsnämnden hade ett sparkrav på 6,6 miljoner kronor. Tidigare har man beslutat om besparingar på 3,8 miljoner.

Besparingarna som beslutats om för Hornavanskolan ger inte full effekt förrän om ett par år då programmets alla elever är färdiga med utbildningen.

Hornavanskolan har fått beviljat riksintag för ett fordonsprogram från hösten 2013. Men något beslut om igångsättning kan inte tas förrän det finns elever. Första sökomgången ska vara gjord innan den 25 januari.

-Därför vet vi först i februari om det kan bli något, säger rektor Lena Schläger som flaggar för vissa investeringar.

- Vi kan i så fall bli tvungna att bygga ut verkstadslokalerna,
säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om