Volvo betyder "jag rullar", men det gör inte längre biltestföraren PO Granström V70 från 2001 efter en lång sejour vid gymnasiala Hornavanskolans fordonsprogram. Just nu står bilen vid verkstaden Fixarn i väntan på motorbyte eller att den blir inlöst.
– Fordonsprogrammet tar emot bilar i utbildningen och i slutet av november lämnade jag in Volvon för reparation av vevaxeltätningar, bromsar, byta fjäderbenslagring, kamrem med byte av vattenpump och en del andra småreparationer, förklarar PO Granström.
Han fick löfte om att den skulle vara klar i december.
Läraren försvann
– Men då hade de inte ens tagit in den, säger biltestföraren och uppger att en av lärarna lovade att agera. Men inget hände.
– Först i mars när jag kollade läget stod bilen inne, isärplockad. Trots det fick jag uppgift om att den var klar, säger PO Granström.
Då var enbart fjäderbenslagringen var åtgärdad.
– De påstod också att de satt in en ny multirem som driver servon och generatorn, men de hade satt dit en gammal oljig rem. Något jag förstås inte godtog, säger Granström.
Han fick också förklara för läraren hur bromsarna skulle repareras.
– Skolan har inga behöriga fordonslärare och sådana ska alltså skruva i motorer och sätta betyg, ifrågasätter Granström.
Senare fick han besked om att "motorn var helt stum".
– Helt fel, jag körde ju dit bilen, säger PO Granström som i det läget fick skolan att gå med på ersättning och att bilen skulle hämtas.
Prutad ersättning
– Den gick inte att köra så jag fick bogsera den till en annan verkstad. Den bedömde att det krävdes motorbyte för lägst 25 000 kronor.
– Jag fick tillbaka en bil i mycket sämre skick än när jag lämnade in den, säger bilägaren.
Enligt PO Granström upptäckte Fixar'n att även batteriet var borta och att det saknades vacuumslangar.
– Skolan vill nu lösa in bilen för 4 000 kronor, något jag inte går med på. Det är ofattbart det jag varit med om där en del personal varit otrevlig. Man förväntar sig att de ska uppträda yrkesmässigt och kunna ta konflikter men de har varken lyckats med bilreparationen eller det.
Under torsdagen tog frågan en ny vändning. Då fick PO Granström brev från konsumentvägledningen, daterat 21 januari, med krav om att skriva under ett papper där Granström frånskriver skolan från ansvar om det görs något fel.
– Jag tänker aldrig skriva på något och det är så dags att komma med det nu.