Skjutbanor blir kvar

Pistolskyttar, gevärsskyttar och jägare i Arjeplog har känt en viss oro då man talat om att skjutbanorna ska läggas ner.– Det är inte aktuellt att stänga. Samhället behöver en skjutbana, säger Christer Andersson, teknisk chef på kommunen.

Skjutbanan i Arjeplog har legat på samma plats i mer än 60 år, och jägare och skyttar hoppas att den ska bli kvar.

Skjutbanan i Arjeplog har legat på samma plats i mer än 60 år, och jägare och skyttar hoppas att den ska bli kvar.

Foto:

ARJEPLOG2014-05-27 19:45

Vad det hela handlar om är pengar.

– Vi har inte pengar att driva en skjutbana. Vi söker efter andra driftsformer. Det är inte säkert att kommunen ska vara huvudman för banorna, säger Christer Andersson och tillägger,

– Att stänga för andra ändamål är inte aktuellt.

Närmast till hands står Arjeplogs jaktvårdsförening för att ta över drift genom att man har både älg- och trapbana intill gamla långhållsbanan.

– Vi har hört att ett utkast till avtal har upprättats men inte sett något, säger Elisabeth Lestander, ordförande i jaktvårdsföreningen.

Hon tycker att det är viktigt att det finns en skjutbana som kan användas av både allmänhet och medlemmar, inte minst för att provskjuta och träna med sina jaktvapen.

– Fast vi skulle ju vilja sätta upp bommar och göra hela området säkrare, säger hon.

När Nyheter i Norr besöker banan håller före detta tävlingsskytten Christer Flinkfeldt på att skjuta in sin ny jaktstudsare, byggd på delar av sin morfars tävlingsgevär.

– På 200 meter behövs bara en klisterlapp som täcker alla skott. Nu ska jag prova geväret på 300 meter. Det blir perfekt till topptjäderjakten, säger han och klappar om sin nya ögonsten.

Christer Flinkfeldt anser att det är ett måste att det finns en skjutbana i Arjeplog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om