Mellan åren 2000 och 2006 gjorde koncernen Skellefteå Kraft en total vinst på 1,87 miljarder kronor - efter skatt.
- Det är visserligen sant. Men bilden måste förtydligas och nyanseras, tycker Tore Isaksson, kommunens ekonomichef, i ett pressmeddelande till PT.
För bakom det goda resultatet ligger en försäljning av Skellefteå Kraft till det kommunägda Skellefteå Stadshus AB. En affär på åtta miljarder kronor. Räknas denna försäljning bort hamnar plusresultatet för Skellefteå kommunkoncern på 300 miljoner kronor eller drygt 4 000 kronor per invånare.
Även om Skellefteå Kraft ägs till hundra procent av kommunen plockas inte någon aktieutdelning ut. Vinsterna stannar kvar i bolaget där de också får verka. Skellefteås politiker har istället valt en annan konstruktion för att stärka kommunens kassa.
Den summan motsvarar mer än halva budgeten för hela Arjeplogs kommun som uppgår till 241 miljoner kronor.
- Historiskt sett så var det förstås ett stort misslyckande att inte även vi såg till att kommunen fick del av vinsterna när vattenkraften byggdes ut, säger Bengt-Urban Fransson.
I fjällkommunen där Skellefteälvens källflöden ligger finns fyra kraftverk; Sädva, Ribnes, Bergnäs och Slagnäs. Men några pengar från produktionen kommer inte Arjeplog till del. Kommunen får fyra miljoner kronor varje år i så kallade vattenregleringspengar. En droppe i sammanhanget.
Förra året gjorde Arjeplogs kommun en vinst på 5,3 miljoner kronor.
- Ett bra resultat. Fem gånger bättre än budgeterat, förklarar Fransson.
I år ser det sämre ut. Prognoserna pekar mot ett underskott på runt fyra miljoner kronor.
- Det beror till största delen på befolkningsminskningen och att vi har för få elever på gymnasiets BST-program. Men jag hoppas vi kan förbättra siffrorna under året, precis som ifjol.