Arbetsplatsolyckan inträffade den 19 juni i år i samband med en felsökning av en avloppspump. När den anställde stoppade in handen för att undersöka om pumphjulet satt fast startade pumpen och den anställde drabbades av en svår handskada.
Arjeplogs kommun har skickat in en utredning av den allvarliga händelsen till Arbetsmiljöverket, men Jonas Callin, enhetschef för VA och renhållning, vill i dagsläget inte ge några kommentarer.
– Det är en pågående utredning så jag har egentligen inte så mycket att kommentera mer än vad som framgår i den, säger han.
Det var två personer som åkte till pumpstationen. Enligt utredningen hade det varit ett stort strömavbrott natten innan arbetsplatsolyckan vilket gjorde att det var mycket som behövde kontrolleras. Förhållandena uppges ha varit som vanligt, men det finns saker som kan ha påverkat händelsen.
Den skadade har uppgett att det var allmän oreda. Det står bland annat att det var mycket eftersatt i beskrivningar och struktur på anläggningar.
"Allmän oordning på pumpstationer, vilken pump som sitter var, var strömmen går och hur det är kopplat", står det i utredningen.
Den skadade har också sagt att det saknas arbetsrutiner och säkerhetsinstruktioner för arbetet. Något som även kollegan uppgett i utredningen.
Enligt den skadade har det genomförts få arbetsplatsträffar där man pratat om säkerhetsarbete.
"Säkerhetskultur påverkas av att det saknas rutiner för arbete och rutiner för arbetsmiljöarbete ex. rapportering av tillbud och olyckor", står det.
Arjeplogs kommun har gett tio förslag på åtgärder för att undvika att liknande händelser sker i framtiden. Det handlar bland annat om att göra ett omtag kring säkerhets- och arbetsmiljöarbetet, ha en tydlig uppmärkning av utrustning samt varningsskyltar, upprätta rutiner för säkert stopp och genomföra utbildningar. Ett förslag är också att genomföra riskbedömningar och handlingsplaner för samtliga stationer och utifrån dessa bygga om de stationer där det finns behov.
När kan sådana åtgärder införas?
– Det sker löpande. Några åtgärder är redan påbörjade och fler kommer det att bli under hösten. Det är också lite utifrån vad Arbetsmiljöverket säger om förslagen, säger Jonas Callin.
Polisutredningen av arbetsplatsolyckan pågår. Ärendet utreds fortfarande som vållande till kroppsskada i samband med arbetsplatsolycka.
Förundersökningsledare är Åse Schoultz, miljöåklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Förra veckan fick hon den tekniska undersökningen av polisen.
– Den visar inga fel på pumpen, säger hon.
Var står man i det här läget?
– Vi måste fortsätta höra folk, vi måste höra hennes kollega och höra vad Arbetsmiljöverket har sett. Det har varit sommar och semester så det återstår en hel del.
Målsägande är hörd.
Hur mår målsägande i dag?
– Det vet jag inte.
Går det att säga något om ett eventuellt åtal i det här skedet?
– Nej. Vi måste titta på hur det systematiska arbetsmiljöarbetet har sett ut, hur det har varit med instruktioner, rutiner och allt sådant, säger Åse Schoultz.