Arjeplog var första anhalt. Arvidsjaur besöktes på onsdagskvällen och senare under månaden besöks Älvsbyn och Piteå. Beredningens ordförande Bernt Wallström från Arjeplog förklarade att det ofta tar ett år från att en fråga lyfts i beredningen, tills dess den kommer in i landstingsplanen.
Palliativ vård
Bland de krav som beredningen lyckats få med är att det ska finnas en handlingsplan för vård i livets slutskede. Planen säger att samtliga sjukhus i länet ska ha tillgång till god palliativ vård. Nu finns tio platser för palliativ vård i Piteå, fyra i Gällivare och fjorton på Sunderby sjukhus.Beredningen har också krävt att olikheterna i vården i länet ska jämnas ut. Man vill också ha bättre planering så att bokade tider planeras med hänsyn till restider.
Dataproblem
En fråga som också lyfts är; "Varför ska 20 personer åka 25 mil enkel väg för att besöka en specialist, kan inte specialisten komma till Arjeplog?- Det är sådant vi tittar på, berättade Bernt Wallström.
Han förklarade att man också studerar avvikelserapporter.
- Den allra vanligaste orsaken är problem med datan. Förr försvann aldrig remisser, men de gör det med data.
Vad gäller framtidens hälso- och sjukvård så gör beredningen analysen att det är levnadsvanor och psykisk ohälsa som kommer att ha störst påverkan. De allvarligaste hoten är övervikt, brist på fysisk aktivitet samt stigande alkoholkonsumtion.
Medborgarna menar att trygghet och kontinuitet är viktigt och man pekar på hur viktigt det är att få vård när man behöver den.