Vid läsårets slut stod det klart att alla elever i årskurs nio nådde kunskapskraven. Nu visar Sveriges kommuner och regioners öppna jämförelser att Silverskolans kunskapsresultat är bäst i landet.
Utbildningschefen Fredrik Westerlund säger att det varierar från år till år, men att 2020 års resultat är fantastiskt.
– Det betyder jättemycket. Vi har en hel årskull elever som har goda förutsättningar att gå vidare till gymnasiet och ut i livet. Vi känner oss stolta och nöjda med arbetet vi gör och det är också viktigt. Vi har duktiga lärare, assistenter och specialpedagoger, säger han.
Den öppna jämförelsen visar avvikelser från Skolverkets förväntade resultat som baseras på bland annat andelen nyanlända och föräldrarnas utbildningsnivå.
100 procent av niondeklassarna klarade kunskapskraven jämfört med 76.1 procent i riket. Elevernas genomsnittliga meritvärde låg på 250,4 jämfört med rikets 231,1. 100 procent av eleverna hade behörighet till yrkesprogram, jämfört med 85,6 procent i riket.
Rektorn Ola Sonidsson är glad över niornas prestation.
– Vi gjorde ett fantastiskt resultat över hela linjen. Det stärker naturligtvis kollegiet, både lärare och annan skolpersonal får energi. Jag tror att det smittar av sig i samhället när elever lyckas så här bra, säger han.
Men han påpekar också att statistiken skiljer sig mellan åren och vill inte att det ska skapa betyghets. Han säger att det är unikt att nå 100 procent i måluppfyllelse.
Rektorn tror att coronapandemin kommer att påverka nästa års resultat.
– Vi har mycket frånvaro bland elever och personal och det ska också tas i beaktande när man jämför. Pandemin är rättvis på så vis att den härjar i hela landet, men den gör det särskilt svårt för elever i behov av särskilt stöd när det blir mycket omkastning, säger han.
Silverskolan har bland annat arbetat med att öka studieintresset hos framför allt pojkar. Med hjälp av enkäter har de försökt identifiera var eleverna tappar intresset och enligt rektorn skiljer det mellan pojkar och flickor.
– Pojkarna tycker att det blir för mycket i böcker och digitala läromedel, att det blir för lite kopplat till verkligheten. Våra pedagoger har verkligen tagit till sig det och försöker göra undervisningen mer varierad, säger Ola Sonidsson.