Det är bara lite drygt en vecka sedan som Silvermuseets ansökan om bygglov landade på Arjeplogs kommuns bord. Det gäller att smida medan järnet är varmt, lite så resonerar museichefen Ingela Bergman.
– Vi har precis fått kvitto på att vår forskning är av världsklass, vi vill göra något av det och har en vision om att stärka oss i vår samhällsroll; vi ser att Silvermuseet kan profileras som en kunskaps- och besöksportal för nordliga, arktiska landskap och att forskningen kan bli ett sätt att få museet och Arjeplog att växa som besöksmål, och det vill vi göra i ett tätt samarbete med näringslivet. Det går dock inte att förverkliga inom ramen för befintliga byggnader.
LÄS OCKSÅ: "Silvermuseets forskning lovordas"
Tillbyggnaden det är fråga om omfattar totalt 430 kvadratmeter, där 291 av dem är tänkta att ställas på befintlig byggnad. Silvermuseets totala yta är i dag 492 kvadratmeter, det handlar alltså nästan om en dubblering till ytan.
– Vi pratar framförallt om konferens, nya showrooms och en kraftfull reception, men i ritningarna ingår också ett tiotal nya kontorsplatser, förråd och magasin. Vi är trångbodda på museet och behöver verkligen ytorna för att kunna expandera, säger Bergman.
En investering i 45–50 miljonersklassen.
Har Silvermuseet medel att finansiera en sådan utbyggnad?
– Nej, det har vi inte. Det kommer bli fråga om att söka externa medel, men för att kunna göra det krävs att man har ett bygglov att visa upp. Det här är en vision och en idé som fortfarande är under utformning, säger Ingela Bergman.
Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (s) känner dubbel glädje över Silvermuseets vilja att satsa.
– Det är långt större än bara en utbyggnad av huskroppen. Det här är en pusselbit som saknas i Arjeplog. Vi behöver akademiska jobb, likväl som de andra bitarna som gör ett samhällspusslet komplett. Silvermuseet har visat att det går att hitta karriärvägar utanför städerna och bedriva sin forskning på plats i inlandet. Det skulle också betyda massor för besöksnäringen i Arjeplog; att ta ned jätteintressant forskning på en nivå som turister förstår och kan uppskatta. Där finns pengar att tjäna. Boende har vi ju redan, som bekant, omkring 3 000 hotellsängar som behöver fyllas även annan tid än testsäsongen.