Silvermuseet satsar på världsledande forskning
Utbyggnaden av Silvermuseet i Arjeplog fortsätter. Nu står laboratoriet klart. Museichefen Ingela Bergman och professor Olle Zackrisson är två av de forskare som ska samarbeta i de nya toppmodern lokalerna.
Laboratoriet på Silvermuseet står klart. Docent Ingela Bergman och professor Olle Zackrisson är två av de forskare som ska samarbeta i de nya lokalerna.
Foto: Jenny Karlsén
- När jag kom hit var det primära att inrätta magasin och arbetsutrymmen, för att kunna skydda föremål och förvalta samlingarna. Det var den första utbyggnaden vi gjorde, berättar Ingela Bergman, chef för Silvermuseet.
Den andra utbyggnaden var ett resultat av satsningen på de publika delarna. Silversalen byggdes om, fler fasta utställningar inrättades och det populära bildspelet om Arjeplog kom till. Och nu står den där, den tredje utbyggnaden, som sammanlänkar de tidigare två husen.
Världsledande forskning
Därinne finns kontor, laboratorium och - just nu - professor Olle Zackrisson. Han berättar att det har pågått världsledande grundforskning i Arjeplog och Arvidsjaur i över 20 år. Här finns forskare från USA, Frankrike, England och Nya Zeeland.
- Här är luftföroreningarna absolut lägst i hela Europa. Det har hjälpt oss att svara på många grundläggande frågor kring systemen i naturen. Det skulle inte ha varit möjligt där föroreningarna är större, förklarar Olle.
Ingela inflikar att hon fått frågan om de konstiga pinnar och korgar man kan se på öarna runt Arjeplog har med forskningen att göra.
- Och det har de, säger hon med ett leende.
Ingela menar att samarbetet mellan den ekologiska forskningen och den arkeologiska biten, som hon själv och Lars Liedgren sysslar med, känns helt rätt.
- Den gemensamma frågeställningen är hur människan har påverkat naturen, säger hon.
Öppet hus
Dessutom, tillägger Olle, så finns i Arjeplog möjligheten att jämföra områden som använts intensivt av människor och delar som knappt påverkats alls.
På forskningsinstitutet på Silvermuseet ska nu det kommande arbetet styras upp. Någon gång i november kommer man sedan att ha öppet hus och visa upp lokalerna och verksamheten.
- Institutet ska vara öppet året runt och allmänheten ska kunna se vad som pågår här. Vi ska även ha fler föreläsningar. Forskningen ska inte pågå bakom lyckta dörrar, utan vi vill föra ut kunskapen. Det finns ett stort intresse bland Arjeplogs invånare, menar Ingela.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!