Silvermuseet laddar för jubileumsåret

I år firar Silvermuseet i Arjeplog 50-årsjubileum. Det kommer att hända en hel del och mycket kommer att gå i museets grundare doktor Einar Wallquists fotspår.

1975 invigdes både Silvervägen och bysten av Einar Wallquist. Kung Carl-Gustaf var på plats liksom sexårige Bengt-Urban ”Bubbe” Fransson och hans mor Gerd.

1975 invigdes både Silvervägen och bysten av Einar Wallquist. Kung Carl-Gustaf var på plats liksom sexårige Bengt-Urban ”Bubbe” Fransson och hans mor Gerd.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2015-02-12 09:57

Doktor Einar Wallquist kom till Arjeplog 1922 för att tjänstgöra som läkare. Han började tidigt samla på sig bruksföremål och annat som höll på att försvinna, såväl bland nybyggare som bland samer. Han samlade också in många samiska silverföremål

Redan 1934 väckte han tanken på att börja ställa ut föremål, och då såg han salen i Tingshuset som möjlig utställningslokal.

I källarlokal

När Kyrkholmsskolan byggdes kom mycket av samlingarna att placeras i en källarlokal i skolan som då och då visades för skoleleverna. Skelettet som förvarades i en låda med sand väckte förstås stor nyfikenhet.

1963, i samband med att doktorn gick i pension, påbörjade han sitt nästa livsverk som skulle bli Silvermuseet och som skulle invigas två år senare.

– Doktorn hade en stark vilja att hans samlingar, som var, och är en kulturskatt, skulle bli allmänna, säger Ingela Bergman som varit chef på Silvermuseet sedan 1987.

Ny befälhavare

Doktorn själv fungerade som chef fram till sin död i december 1985, några veckor före det han skulle ha fyllt 90 år.

Åren däremellan tjänstgjorde Karin Flinkfeldt som högste befälhavare.

1975 blev ett särskilt år i museets historia. Det var då Silvervägen invigdes och i samma veva avtäcktes bysten av doktorn. Kung Carl-Gustaf var gäst i doktorns hem och var också den som avtäckte bysten. Det var stor uppslutning kring museet och knappast har väl så många poliser och polisbilar synts i Arjeplog som då.

Efter Silvervägens tillkomst ökade turistströmmen och antalet besökare på Silvermuseet. Väl avrundade siffror talar om att museet under ett och samma år besöktes av 75 000 personer.

Viktiga årtal

Andra viktiga årtal i museets historia:

n 1984 Naturumet byggs.

n 1989-90 Silvermuseet byggs ut med kontor, bibliotek och arbetsrum.

n 1996-98 Hörsal, utställningslokaler och magasin byggs.

n 2008-09 Institutet för subarktisk forskning blir till.

Under jubileumsåret kommer det att anordnas konstutställning med doktors mindre kända målningar. Det blir utställningar om själva byggnaden och om föremål som finns på museet, och utställningar som speglar nutid och framtid.

Föreläsningar

Under året kommer det också en föreläsningsserie och kanske blir det en ny uppskattad kunskapsresa, nu i doktors fotspår med berättelser från doktorns böcker.

Vidare utlovas barn- och ungdomsaktiviteter, visningar och berättelser om museets arkiv samt hur man förvarar och vårdar.

– Vi tänker också bjuda på föreläsningar kopplade till forskning och turistnäring, säger Ingela Bergman.

Hon är angelägen om att Silvermuseet ska upplevas tillgängligt och det kommande jubileet ses som en stor dörröppnare för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om