Silvermuseet håller konferens om samisk arkeologi

Under tre dagar träffas runt 50 arkeologer och andra intresserade, främst från de nordiska länderna, för att diskutera aktuella frågor inom samisk arkeologi. Konferensen öppnade under onsdagen.

Avtorvad härd i Skärrim "Härdar är nog de förekommande bland de fynd vi gör. Vi forskar i vad de betytt för de som levt här", säger Malin Brännström.

Avtorvad härd i Skärrim "Härdar är nog de förekommande bland de fynd vi gör. Vi forskar i vad de betytt för de som levt här", säger Malin Brännström.

Foto: Lars Liedgren, Silvermuseet

Arjeplog2022-08-31 16:30

För fyra år sedan hölls en liknande konferens vid Siida museet i Inari, och nu är det Silvermuseets tur att vara värd för konferensen som arrangeras i samarbete med Oulu universitet och Stockholms universitet. 

– Det är jätteroligt att vi kan träffas igen efter pandemin, det är en fortsättning på konferensen i Finland. För oss är det viktigt att få mötas såhär och byta information och erfarenheter med varandra, säger Malin Brännström, museichef.

Ett tema som ska diskuteras under konferensen är den senaste utvecklingen inom samisk arkeologi, till exempel om vilken kunskap de föremål som tinar fram när glaciärerna smälter kan ge.

– Vi ser att det är mycket som tinar fram just nu. Men det gäller att hitta det också, vilket kan vara lite svårare, säger Malin Brännström.

Under konferensen diskuteras även hur urfolksmetoder kan användas i det arkeologiska arbetet och etnobiologins betydelse för arkeologin.

– Urfolksmetoder innebär att vi ska ha med oss andra perspektiv när vi forskar. Att inte bara se de som levde här som forskningsobjekt utan även se människan bakom. Vi jobbar nära samerna i området för att göra det. Etnobiologi betyder att vi tittar på de växter som funnit i området för att få en uppfattning av hur det såg ut där, säger Malin Brännström.

– Vi är glada att så många deltagare väljer att komma hit till Arjeplog för att delta på kon­ferensen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!