I forskarkretsar smäller det högt, såväl nationellt som internationellt.
Silvermuseet har intagit en tätposition i forskning i Norrlands arkeologi och det är forskning som gett både överraskande resultat och ny kunskap.
Bland annat var Silvermuseet först med att lansera fakta om sjöstjälpning och landskapstippning.
- Tack vare det har vi kunnat hitta de äldsta boplatserna i Norrbotten. De är nästan 10 000 år gamla, och metoden har fått genomslag i de fornminnesinventeringar som numer görs, säger Ingela Bergman. Hon nämner att såväl Norrbottens som Västerbottens museum tagit till sig av Silvermuseets forskningsresultat.
Beviljats forskningsanslag
Sedan Silvermuseet startade sin målmedvetna satsning på arkeologisk forskning 1998 har museet beviljats cirka 30 miljoner kronor i forskningsanslag. För själva museet har det inneburit en årlig intäkt på cirka 500 000 kronor.- Vi har visat att kvalificerad forskning kan bedrivas på små orter och mot alla odds har vi slagit oss fram till en tätposition, menar Ingela Bergman.
- Man kan ta för sig om de vetenskapliga förutsättningarna finns, och de finns i Arjeplog.
Ingela Bergman menar att det ger blodad tand för en uppstickare som faktiskt Silvermuseet visat sig vara.
Nya tjänster
- Vi har ruskat om i den svenska forskningsgeografin, och vi har bidragit till ny historieskrivning, därför ska vi satsa vidare. Vi hoppas kunna starta med en långsiktig satsning under 2007. Och då handlar det om forskning och nya tjänster som inte funnits tidigare. Det handlar bland annat om att använda forskningen för att utveckla besöksnäringen.På måndag ska kommunstyrelsens arbetsutskott i Arjeplog ta ställning till ett förslag om utbyggnad av Silvermuseet.