Serviceutveckling i Arjeplogs byar

Ett serviceutvecklingsprogram för byarna i Arjeplog antogs på måndagskvällen vid ett glesbygdsmöte med byarepresentanter. Programmet har som mål att minst 50 personer ska flytta till byarna och att andelen unga kvinnor och män i åldern 20-34 ska vara i nivå med riksgenomsnittet.

ARJEPLOG2012-11-21 06:00

Det nya programmet omfattar 37 sidor och innehåller allt från förslag till utvecklingsplaner och utvecklingsinsatser som beskrivningar av möjligheter och hot för Arjeplogs kommuns byar.

Service i olika former har hög prioritet. Man vill se en utveckling av Silverxpressen istället för avveckling och man vill utreda alla möjligheter till samordnade service- och godstransporter till byar och kommunens lanthandlare.

Alla ska ha bredband
Ett av programmets mål är att alla i kommunen ska ha tillgång till bredband senast 2020.

Bo Nilsson från Hällbacken undrade om det inte var viktigare att satsa på 3G än bredband som gynnar både bofasta och turister. Flera näringsidkare höll med men Thomas Westerlund Jäckvik undrade om det inte gick att satsa på både 3G och bredband.

Vid mötet medverkade Bertil Degerlund från Överstbyn. Han är aktiv i "Hela Sverige ska leva".

Bertil Degerlund berättade om hur byborna sköter kommunala jobb i föreningsregi, bland annat vaktmästarsysslor och en återvinningscentral.

- En plan betyder inget om man inte är beredd att planera, sa han och fortsatte:

- Och man måste jobba ihop, fysiskt och praktiskt sedan - gärna hand i hand med kommunen.

Tankeväckande undersökning
Han gav målande beskrivningar hur man tar tag i saker och gör det själv. Här nämnde han hur hans kommun och grannkommunen bildat ett aktiebolag som sysslar med näringslivsutveckling. Han berättade också om en tankeväckande undersökning som gjorts.

- Vi kollade hur mycket pengar vi satsar i vår egen bygd. Det visade sig att vi satsar 13 kronor per hundralapp i bygden, resten utanför.

Nästa glesbygdsmöte hålls i januari. Då ska projektledare Bo Häggroth bjuda in representanter från den finska glesbygdskommunen Perä som "tagit saken i egna händer".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om