Sellakfiske i mörker och kyla

När andra drar på sig mysdressen och kopplar av efter dagens arbete drar Elisabeth Lestander och Anette Labba på sig skoteroverallerna, stövlarna och arbetshandskarna. De ska ut på sjön och vittja nät.

”Det är ju så skönt att vara ute så här”, säger Elisabeth Lestander och jobbar med näten i det iskalla vattnet.

”Det är ju så skönt att vara ute så här”, säger Elisabeth Lestander och jobbar med näten i det iskalla vattnet.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2014-12-22 21:30

På håll syns ljuset från pannlamporna ute på isen på Svollifjärden i Hornavan. Den som inte vet att det är fiske det handlar om blir säkert förundrade. Ljuskällor som vandrar fram och tillbaks, och som är stilla stundtals.

Det är många Arjeplogsbor som fiskar sellak, en sorts dvärgsik som det finns gott om. Och det är under december och tiden fram till jul som det fiskas mest. För leken är den romstinna fisken mest attraktiv. Rommen, eller som den kallas löjrommen, ska ju serveras på julbordet.

Fina julklappar

Många fiskar och säljer delikatessen. Men inte Elisabeth och Anette.

– Nej, inte ett gram, fastslår Elisabeth bestämt och tillägger med ett leende:

– Det är väldigt fina julklappar …

Elisabet startar skotern. Anette hoppar på. Det bär av ut på isen. I kälken finns baljor, isbill och spade, samt nät.

Som det team de är börjar Anette med isbillen. Trots att nätbrunnarna täcks med frigolitskivor har det frusit på flera centimeter sedan förra gången det vittjade, för två dagar sedan.

Bilar loss isen

Anette bilar loss isen och Elisabeth skottar med sin specialspade, en med en massa hål som ska separera vatten och is. En lyxpryl som ser bättre ut än den fungerar.

När brunnen är klar gör Anette klart för att vittja. Hon har knytt fast det nät som ska följa med och ersätta det som tas upp, som kan vara fullt med fisk.

Under tiden har Elisabeth fortsatt till nästa brunn och gjort den isfri.

– Det är skönt att vara ute så här och det är mysigt med mörkret, säger Elisabeth.

Välklädda

De bägge är väl klädda, från topp till tå. Men när näten ska vittjas åker handskarna av. Tio minusgrader är inte så mycket.

– Jag var med när det var 37–38 grader kallt en gång. Då förfrös jag händerna, berättar Elisabeth.

Man behöver inte vara två, men Elisabeth och Anette trivs med att fiska tillsammans. De deltar också i älgjakten i samma jaktlag.

När de är färdiga på sjön, de tre näten ligger i baljan på skoterkälken och brunnarna är försedda med frigolitlock och några spadar snö ovanpå, bär det iväg till den vedeldade sjöbodan där fisken ska lossas.

Sparas som matfisk

Romstinna honor i en hink, hanfiskar i den andra.

Hanfiskarna sparas som matfisk. Elisabeth har ett recept som hon rekommenderar. (Se faktaruta).

Sedan tar hon hand om de romstinna honorna. Med van hand bryter hon av fisken så att rommen kan klämmas ut.

– Det blev väl tre hekto i dag, säger hon.

Rensar rom

När hon kommer hem sköljer hon och rensar rommen. Sedan får den torka i ett dygn. Därefter saltas den.

– Jag väger rommen och tillsätter sedan 2,9 procent salt.

När jag äter den vill jag ha purjolök och creme fraiche till, säger hon.

– Vi fiskar för att det är kul. Får vi för mycket fisk så minskar vi antalet nät. Men senast den 23 december drar vi upp näten för säsongen vare sig det är bra eller dåligt fiske.

Stekt inlagd sellak

Elisabets favoritrecept på glutenfri stekt inlagd sellak

Ca 500 g sellakfiléer

0,5 dl maizena

0,5 dl pofiber

(0,5 del vetemjöl och 0,5 dl ströbröd om man inte vill ha glutenfritt)

1 msk salt

Lag: 4 dl vatten, 3 dl socker, 4 msk ättika, 10 cm purjolök i tunna skivor, 1 liten morot i slantar, 2 lagerblad, 10 hela kryddpepparkorn, 10 hela svartpepparkorn. Kokas upp och hälls upp i en burk eller skål som man tänker lägga fiske i.

Vänd filéerna i paneringen. Stek filéerna med skinnsidan neråt på ganska hög värme och med rätt så rikligt med smör. Vänd när det är brynt och stek på andra sidan. Lägg fisken varm i burken eller skålen med lagen som ska täcka fisken. Häll även över steksmöret. Låt svalna och ställ i kylskåp. Kan ätas dagen efter. Gott på hårt bröd eller med kokt potatis. Håller sig någon vecka i kylskåpet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om